Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

BEZ USVAJANJA ZAKONA O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU LICA ISTOG POLA POGLAVLJE 23 NE MOŽE BITI ZATVORENO

12.08.2019.


Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka Zenka kazao je da bez usvajanja Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola Poglavlje 23 ne može biti zatvoreno.

„Neusvajanje toga zakona prolongira proces zatvaranja poglavlja za pristupanje EU. Tu nema mjesta politikanstvu. Svjesni smo da je Crna Gora patrijarhalno, konzervativno društvo, ali treba da odlučimo kojim ćemo putem ići. Ako težimo Evropi, ovo je jedan od segmenata koji se mora ispuniti. Bez usvajanja ovog Zakona, nema daljeg hoda ka Evropi“, istakao je Zenka.

Crna Gora prednjači u regionu kada je riječ o poštovanju i ostvarivanju ljudskih prava, ali predstoji još mnogo posla, naročito, kada je riječ o zapošljavanju osoba s invaliditetom, edukaciji Roma, borbi protiv prosjačenja i nasilja.

To je, u intervjuu za PR Centar, ocijenio ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka, ističući da je Crna Gora u posljednje dvije decenije dokazala i pokazala da ozbiljno razmišlja o zaštiti i ostvarivanju ljudskih prava.

„Normalno, imamo još toga da radimo da bismo stigli do zadovoljavajućeg nivoa i mjesta za stajanje nema. Garantujemo da će Crna Gora istrajavati na maksimalnom poštovanju ljudskih prava i ispunjavanju civilizacijskih vrijednosti“, kazao je Zenka.

On je rekao da se neće stajati u obezbjeđivanju većih prava, naročito kada je riječ o romskoj populaciji, osobama s invaliditetom, nacionalnim manjinama, borbi protiv nasilja.

„Ima prostora, ima volje i znanja i optimistični smo da ćemo biti još nekoliko koraka bliži Evropskoj uniji (EU). Da bismo bili svjesni koliko smo napredovali, moramo samo da se vratimo 10, 15 godina unazad i da uporedimo sa današnjim stanjem i da vidimo koliko je Crna Gora napredovala u svim segmentima poštovanja i ostvarivanja ljudskih prava. Ljudskih prava nikad dosta", zaključio je Zenka.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 09.08.2019.


Naslov: Redakcija