Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI ZAKON O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI I PRAVNOM POLOŽAJU VJERSKIH ZAJEDNICA: U obzir uzete sve vjere, a ne samo većinska

12.08.2019.


Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica je potreban Crnoj Gori jer, odgovara vremenu i prilikama, kazao je u intervjuu za PR Centar ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

„Nekoliko godina se radilo na tome Zakonu i konačno smo dobili pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, naravno uz određene preporuke. Mi smo završili sve konsultacije. Mnogi stručnjaci i eksperti, kažu da ovaj Zakon može biti najliberalniji od svih zakona o vjerama u Evropi. Druga je stvar što se opet politika miješa u donošenje jednog zakona“, pojasnio je Zenka.

On je rekao da se Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica ne piše samo za jednu vjeru, nego se odnosi na funkcionisanje svih vjera u Crnoj Gori.

„Kada pogledamo medije, stiče se utisak kao da se radi samo o jednoj vjerskoj zajednici, kao da se radi samo o pravoslavcima. A imale su i druge vjerske zajednice primjedbe, predloge“, kazao je Zenka.

On smatra da će, i kada se Zakon usvoji, biti mnogo posla u primjenjivanju.

„Mi sada sagledavamo sugestije iz Venecijanske komisije i naravno u velikoj mjeri će i one biti prihvaćene. Ne vidimo da su to neke primjedbe za koje ne bismo mogli da imamo sluha, naprotiv. Imamo sluha za te sugestije i nastavićemo kontakte sa svim vjerskim zajednicama“, poručio je Zenka.

Idealnog zakona, kako je rekao, nema, „jer idealne su samo vjerske, božje knjige“.

„Ono ostalo, što dolazi od ljudi su optimalna rješenja, koja odgovaraju društveno-političkim prilikama u nekoj zajednici, državi“, smatra Zenka.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 09.08.2019.


Naslov: Redakcija