Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZ UPOTREBE IZBACITI PLASTIČNE KAŠIKE I SLAMČICE

11.03.2020.


Zamjena vode u plastičnim bocama staklenim bokalima sa ugraviranim logom Ministarstva održivog razvoja i turizma u kojima će se služiti voda sa česme i izbacivanje iz upotrebe plastičnih slamčica, kašika i miješalica-samo su neke od mjera kojima će MORT pribjegavati u okviru primjene "zelenih praksi".

Kako su ukazali iz ovog resora, cilj je smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu u državnim organima.

Državna sekretarka MORiT-a Dragana Čenić pozivala je sve zaposlene da pruže puni doprinos sprovođenju mjera za smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu, izražavajući nadu da će ove mjere postati trajna praksa u Ministarstvu i nakon završetka projekta.

Kako je navela, na ovaj način Ministarstvo će poslužiti kao primjer i ostalim institucijama javne uprave u Crnoj Gori, kada je riječ o ovakvim održivim i "zelenim" praksama.

Takođe, iskorišćeni papir, koji se i do sada prikupljao u Ministarstvu, odlagaće se u namjenske kutije sa oznakom u svakoj od kancelarija, dok će se za higijeničarke obezbijediti pamučne krpe za čišćenje i rukavice koje ne sadrže plastiku.

Pored ovih mjera, u Ministarstvu se već neko vrijeme organizuje i posebno prikupljanje PET ambalaže.

Procjena konsultantkinja iz "Zero Waste Montenegro" jeste da će implementacija predloženih mjera rezultirati smanjenjem upotrebe deset hiljada komada jednokratne plastike, što će pored sprečavanja zagađenja životne sredine, predstavljati i uštedu u javnim nabavkama Ministarstva. Ove aktivnosti i preporuke u skladu su sa odredbama najskorijih direktiva Evropske unije kojima se u državama članicama Evropske unije od 2021. zabranjuju određeni plastični proizvodi.

Primjena ovog projekta u Crnoj Gori sprovodi se uz podršku NVO "Zero Waste Montenegro", koja je u prvoj fazi projekta pripremila detaljnu analizu trenutnog stanja i predložila preporuke za smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu u Ministarstvu.

Pored Ministarstva održivog razvoja i turizma, pilot institucija za sprovođenje ovih aktivnosti je i Glavni grad Podgorica koji je u koordinaciji sa Ministarstvom trenutno u završnoj fazi priprema za početak primjene mjera prevencije.


IZVOR: Vebsajt CdM, 09.03.2020.


Naslov: Redakcija