Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SUDSTVO DA GARANTUJE ZAŠTITU ŽRTAVA RODNO ZASNOVANOG NASILJA

11.03.2020.


Unapređenje položaja i zaštite prava žrtava svih oblika rodno zasnovanog nasilja je cilj, čije ispunjenje mora garantovati crnogorsko sudstvo, poručila je na zasijedanju Ženskog parlamenta, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

"Izuzetno je važno omogućiti besplatnu pravnu pomoć ženama i djevojčicama u sudskim postupcima. Naročito u krivičnim postupcima trgovina ljudima, nasilje u porodici i seksualno nasilje, kao i svim ženama u postupcima za razvod braka", ukazala je ona.

Na tom planu, kako je naglasila, preduzima se više aktivnosti, poput jačanja službi za podršku žrtvama i potencijalnim žrtavama, kako bi bile bolje informisane, ali i znale da imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć.

"Prema Indeksu rodne ravnopravnosti za Crnu Goru, najveće uočene razlike u rodnoj ravnopravnosti između članica Evropske unije i Crne Gore – novac i moć, obavezuju nas na snažniju borbu u zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda", smatra Medenica.

Predsjednica Vrhovnog suda je podsjetila, da je sudstvo jedina grana vlasti u kojoj su žene dominantne, kako u strukturi donosilaca odluka, tako i u administraciji.

"Nadam se da će naš primjer podstaći sve subjekte u društvu, naročito privredni sektor, da omogući veće učešće žena i fer uslove rada, što je jak izazov u trci za profitom".

Naglasila je da je sadašnjim vršiocima vlasti, ali i ukupnoj javnosti, povjerena uloga nastavka transformacije patrijarhalnog društva u rodnoravnopravno društvo, uz primjenu zakonskih normi.

"Uvjerena sam da će ova i druge diskusije u Parlamentu, uz ravnopravno učešće poslanica i poslanika, dati snažan doprinos stvaranju ambijenta jednakih mogućnosti", zaključila je Medenica.


IZVOR: Vebsajt CdM, 09.03.2020.


Naslov: Redakcija