Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU LICA ISTOG POLA: Normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani i imovinski odnosi partnera

12.02.2020.


Pred Crnom Gorom druga je prilika za usvajanje Predloga zakona o životnom partnerstvu lica istog pola. Predlog zakona u skupštinskoj je proceduri od sredine januara.

Vlada je prvi put Predlog zakona utvrdila krajem 2018. godine. Nakon što je glasanje odlagano više puta tokom proljeća, poslanici su se konačno izjasnili posljednjeg dana jula prošle godine. Zakon nije prošao, jer nije bilo većine u parlamentu.

Za usvajanje zakona koji bi istopolnim parovima u Crnoj Gori i formalno omogućio da uživaju ista prava kao muškarci i žene koji žive u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, glasalo je 38, a četiri poslanika su bila protiv. Protiv su glasali poslanici manjinskih stranaka.

U toku glasanja, na sjednici 31. jula, u skupštinskoj sali nije bilo poslanika opozicije.

LGBT zajednici su praktično obećali da će zakon za koji je glasanje odlagano više puta tokom proljeća sigurno biti usvojen na jesen, u oktobru.

Novi Predlog zakona i zaista se kratko našao na dnevnom redu sjednice 26. septembra, ali je, kako je tada saopšteno, "Vlada odgodila odlučivanje".

Novi Predlog konačno je utvrđen sredinom decembra. Mjesec kasnije, 14. januara 2020. našao se u skupštinskoj proceduri.

Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola trebalo bi da istopolnim parovima omogući da uživaju ista prava kao heteroseksualni, ali bez mogućnosti usvajanja djece.

Zakonom je posebno normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani i imovinski odnosi partnera.

Partneri bi, kada zakon bude usvojen, imali pravo na međusobno nasljeđivanje, a regulisan je i njihov poreski status. Zajednica života podrazumijeva zajedničku i posebnu imovinu, raspolaganje tom imovinom, pravo na nasljeđivanje penzije i imovine partnera koji je preminuo.

Partneri su u pogledu prava i obaveza, u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite, izjednačeni sa pravima svih drugih osiguranika, a isto tako u pogledu prava iz socijalne i dječije zaštite.

Roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje djece nisu omogućeni, a izdržavanje djeteta je moguće jedino ako drugi partner nije živ, ili nema po zakonu živih srodnika koji bi mogli da preuzmu izdržavanje.

Kad Zakon o istopolnim zajednicama bude usvojen, kako je to predviđeno Predlogom, proći će godina do početka njegove primjene.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Damira Kalač, Miloš Rudović, 9.02.2020.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija