Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UNUTRAŠNjOJ TRGOVINI: Ustavni sud još nije odlučio o ustavnosti neradne nedjelje

11.05.2020.


Ustavni sud još nije odlučio da li će ukinuti neradnu nedjelju u trgovinama. Predmet je, kako je saopšteno iz Ustavnog suda, dodijeljen sudiji izvjestiocu i ustavnosudskom savjetniku, i na njemu se radi. Podsjetimo, Inicjativa za ocjenu ustavnosti odluke o neradnoj nedjelji podnijeta je u septembru prošle godine.

"U postupku za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini ("Sl. list CG", br. 49/2008, 40/2011 - dr. zakon i 38/2019), okončan je prethodni postupak u kojem se ispituju procesne pretpostavke za vođenje postupka i meritorno odlučivanje i pribavljaju mišljenja nadležnih organa, predmet je dodijeljen sudiji izvjestiocu i ustavnosudskom savjetniku, i u radu je", saopšteno je iz Ustavnog suda Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje da li postoji rok do kada će odluka biti donijeta, iz Ustavnog suda su poručili da saglasno odredbi člana 53 stav 1 Poslovnika Ustavnog suda Crne Gore ("Sl. list CG", br. 7/2016), Ustavni sud razmatra predmete prema redosljedu njihovog prijema.

Unija poslodavaca Crne Gore podnijela je u septembru prošle godine Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i na malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim malog broja izuzetaka.

Unija poslodavaca je 24. aprila pozvala na ukidanje neradne nedjelje zbog teške ekonomske situacije u zemlji izazvane COVID-19 pandemijom.

Oni su, kako su naveli, ukazali na sporne odredbe člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i pozvala Ministarstvo ekonomije da navedeni član suspenduje, odnosno stavi van snage odredbe o zabrani rada nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika privrednim subjektima u sektoru trgovine.

Ministarstvo ekonomije razmatra predlog Unije poslodavaca o ukidanju neradne nedjelje, imajući u vidu okolnosti izazvane epidemijom koronavirusa i probleme i gubitke koji su s tim u vezi nastali u poslovanju privrednih subjekata iz sektora trgovine, saopšteno je CdM-u iz resora Dragice Sekulić.

Primjena neradne nedjelje, koja je propisana Zakonom o unutrašnjoj trgovini, počela je 14. oktobra 2019. godine.


IZVOR: Vebsajt CdM, M. Dušević, 06.05.2020.


Naslov: Redakcija