Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ENERGETICI: Preciziraju se odredbe kojima se uređuje obavljanje energetskih djelatnosti u oblasti gasa i toplotne energije i propisuju povoljniji uslovi za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora ili visokoefikasne kogeneracije za sopstvene potrebe

10.03.2020.


Ministarstvo ekonomije objavilo je poziv za sprovođenje javne rasprave za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici i pozvalo zainteresovane da u narednih 20 dana dostave svoje primjedbe, predloge i sugestije.

Zakonom o energetici ("Sl. list CG", br. 5/2016 i 51/2017) definisane su energetske djelatnosti i uređeni uslovi i način njihovog obavljanja zbog kvalitetnog i sigurnog snabdijevanja krajnjih kupaca i podsticanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije, kao i način organizovanja i upravljanja tržištem električne energije i gasa.

Izmjene i dopune Zakona o energetici se, kako je objašnjeno, donose u cilju pojednostavljenja i skraćenja postupka priključenja objekata korisnika na elektroenergetski sistem, preciziranja zakonskog okvira za berzanski oblik trgovanja električnom energijom, kao i usklađivanja postupka izdavanja i korišćenja garancija porijekla sa pravilima evropskog udruženja organizacija koje izdaju garancije porijekla.

"Izmjenama se preciziraju odredbe kojima se uređuje obavljanje energetskih djelatnosti u oblasti gasa i toplotne energije i propisuju povoljniji uslovi za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora ili visokoefikasne kogeneracije za sopstvene potrebe", navodi se u obrazloženju.

Iz Ministarstva su Ukazali da će se izmjenama i dopunama Zakona obezbijediti uslovi za efikasnije funkcionisanje tržišta električne energije, kao i potpuna nezavisnost operatora prenosnog sistema električne energije.

Zakon o energetici je, kako je objašnjeno, usklađen sa ključnim zahtjevima relevantnih direktiva EU iz oblasti energetike.

Pojedinim izmjenama i dopunama Zakona biće obavljeno dodatno usklađivanje sa zahtjevima direktiva o zajedničkim pravilima za unutrašnje tržište električne energije i prirodnog gasa, kao i regulative o upravljanju energetskom unijom i djelovanjem u području klime.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 07.03.2020.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija