Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POSLODAVCI TRAŽE ŠTO HITNIJU EKONOMSKU POMOĆ: Mjere podrške privredi neće imati efekta ako ne budu pravovremene

10.04.2020.


Ako Vlada ne donese paket mjera podrške privredi pravovremeno, one neće imati skoro nikakav efekat, poručio je predsjednik upravnog odbora Unije poslodavaca (UPCG) Predrag Mitrović.

"Najveći problem je kad se nešto ne uradi pravovremeno. Nemoj da mi daješ kišobran sjutra kad dođe sunce, nego mi ga daj danas kad je kiša i kad mi treba. Tako je i kada su u pitanju mjere, ako ne budu pravovremene i ne budu imale svoju dinamiku i brzinu, neće imati efekat koji bi imale da su usvojene pravovremeno", rekao je Mitrović i dodao da Unija poslodavaca nije uključena u rad radne grupe koja treba da donese drugi paket mjera.

On je istakao da zbog aktuelne situacije koju je izazvao virus korona može doći do otkaza.

"Ali to ne iz razloga što bi poslodavci tako željeli, jer su zaposleni neophodni poslodavcu, već iz nužde. Jednostavno, poslodavci neće moći da održavaju likvidnost", ukazao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, podrška bankarskog sektora je veoma loša.

"Šta znači da ti odgađa za tri mjeseca, ako ti to onda natovari kada se završi moratorijum", naveo je Mitrović.

Vlada bi drugi paket mjera trebalo da donese do kraja ove sedmice, dok je Slovenija još prije deset dana izdala državne obveznice u vrijednosti od 850 miliona eura, usvojila paket mjera težak tri milijarde eura i počela isplate onima koje je kriza pogodila, Crna Gora još čeka na konkretne mjere Vlade, ukazali su iz konsultantske kuće Fideliti konsalting.

"Čak i ako se mjere predstave sada, do njihovog stupanja na snagu proći će nekoliko sedmica, dok će do prvih isplata proći i čitav april. Ovakva tromostu trenucima kada se socio-ekonomska situacija eksponencijalno usložnjava predstavlja veliki razlog za brigu o tome da li donosioci odluka zapravo imaju mehanizme da spriječe teške posledice koje prijete svim građanima", naveli su iz Fidelitija.

Prvi paket mjera Vlada je donijela 19. marta, ali su mnoge mjere tek kasnije počele da se primjenjuju. Na primjer, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na plate čekalo je Uredbu o uslovima za odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja ("Sl. list CG", br. 27/2020), koja je donesena početkom aprila. Tek tada je stvoren pravni osnov za odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, pa je Poreska uprava dala instrukcije kako se odlaže, a pravna lica počela da se prijavljuju.

Takođe, mjera koja se tiče odlaganja naplate kredita počela je da se primjenjuje 23. marta. Banke su morale da se pripreme za elektronsko primanje zahtjeva. Ova mjera je naišla na veliku osudu u javnosti iz razloga što građanima nije pojašnjena činjenica da će im se na ukupan dug dodati kamata koja će se obračunavati tokom moratorijuma. Takođe, nakon što je objavljena ta informacija, guverner je kazao da se uslovi kredita neće pogoršavati, da bi dan nakon njegove izjave, CBCG objavila reprezentativne primjere kredita, koji su pokazali da se dodatna kamata naknadno dodaje na ukupan dug za kredit.

Premijer Duško Marković je prošle sedmice formirao radnu grupu koja treba da predloži drugi paket mjera. Trenutno resori Vlade ocjenjuju fiskalni efekat određenih mjera, poput otpisa poreza za najranjivije grupe preduzeća. Nakon toga bi trebalo da imaju još jedan sastanak, i da izađu pred Vladu sa predlogom mjera.

Vlada mjere može da prihvati, odbije i modifikuje. Sve ovo bi trebalo da se završi do kraja ove sedmice.

Narednih dana bi, prema saznanjima Dana, trebalo da budu donesene i mjere iz poljoprivrede.

Moguće je da one budu u sklopu drugog paketa mjera, ali postoji i mogućnost da se posebno pripreme i predstave.


IZVOR: Vebsajt CdM, 8.04.2020.


Naslov: Redakcija