Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O RADU: Zaposlenima se može obustaviti zarada najviše do jedne trećine, izvršitelji tvrde drugačije

10.02.2020.


Građani su ovih dana, tokom obračuna januarskih plata, u dilemi da li im može biti obustavljeno više od trećine zarade, jer je na snagu stupio novi Zakon o radu ("Sl. list CG", br. 74/2019).

Prema novom Zakonu, zaposlenima se može prinudno obustaviti zarada najviše do jedne trećine. I u računovodstvenim službama tražili su mišljenje javnih izvršitelja da li radnicima, kojima se do sada od plate "skidala" polovina, sada treba obustavljati najviše do trećine plate.

Predsjednik Komore javnih izvršitelja Vidak Latković je ukazao da je novi Zakon o radu u tom dijelu isti kao raniji, ali je i dalje u suprotnosti sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju ("Sl. list CG", br. 36/2011, 28/2014, 20/2015, 22/2017, 76/2017 - odluka US i 25/2019).

Naime, Zakon o izvršenju i obezbeđenju predviđa da se izvršenje na zaradi i penziji može odrediti i sprovesti do iznosa od jedne polovine tih primanja.

Latković je ukazao da su sugerisali radnoj grupi za izradu novog Zakona o radu da se to uskladi, jer je stav Komore bio da se njihov zakon mora primjenjivati u izvršnom postupku.

On je istakao da su građani, ali i računovođe, u potpuno "legitimnoj" dilemi, jer su dva zakona u suprotnosti i trebalo ih je uskladiti.

"Mi im sugerišemo da primjenjuju Zakon o izvršenju i obezbeđenju", ukazao je.

Latković je rekao da ne postoji sudska praksa, na osnovu koje bi bilo jasno kako zaista treba postupiti.

Objasnio je da zaposleni, ukoliko mu je obustavljeno više od trećine zarade, može da uloži zahtjev za otklanjanje nepravilnosti kojim bi osporavao rješenje poslodavca u smislu da nije u skladu sa novim Zakonom o radu i da čeka odluku suda.

"Izvršenje na zaradi i penziji, kao i naknadi umjesto zarade, može se odrediti i sprovesti do iznosa od jedne polovine tih primanja. Na minimalnoj zaradi koju izvršni dužnik prima u skladu sa zakonom, izvršenje se može sprovesti do iznosa od jedne trećine te zarade", piše u članu 103 Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Sa druge strane, u članu 106 Zakona o radu stoji da se zaposlenom može prinudno obustaviti zarada najviše do jedne polovine radi obaveznog izdržavanja, na osnovu pravosnažne odluke suda, a za ostale obaveze najviše do jedne trećine...


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Ana Komatina, 1.02.2020.


Naslov: Redakcija