Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USVOJEN ZAKON O FISKALIZACIJI U PROMETU PROIZVODA I USLUGA: Obezbijeđen pravni osnov za sprovođenje projekta elektronske fiskalizacije

09.08.2019.


Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, čime je obezbijeđen pravni osnov za sprovođenje projekta elektronske fiskalizacije, kojim će se omogućiti dostavljanje podataka o prometu proizvoda i usluga i fiskalnih računa Poreskoj upravi u realnom vremenu, putem internet konekcije i fiskalnog servisa.

Uspješna implementacija Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga imaće značajne benefite i za državu i za privredu, poručuju iz Poreske uprave. Cilj zakona borba protiv sive ekonomije

U saopštenju navode i da očekuju značajan rast javnih prihoda, kako u oblasti poreza na dodatu vrijednost, tako i direktnih poreza, ali i unapređenje poslovnog poslovnog ambijenta eliminisanjem nelojalne konkurencije i unapređenjem fer tržišne utakmice.

Podzakonski akti biće donijeti u roku od 60 dana.

“Donošenje Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga inicirano je u cilju efikasnije borbe protiv sive ekonomije, praćenja regularnosti poslovanja poreskih obveznika, uspostavljanja većeg stepena poštovanja poreskih propisa, ali i modernizacije načina komunikacije državne uprave sa privredom u skladu sa tehnološkim razvojem i trendovima automatizacije poslovnih procesa”, poručuju iz Poreske uprave.

Uvođenjem novog sistema, kako pojašnjavaju, omogućiće se prenos podataka o izvršenom prometu sa naplatnih uređaja i računovodstvenih sistema poreskih obveznika direktno na server, odnosno u bazu podataka Poreske uprave.

Cjelokupan proces biće automatizovan, što znači da će sistemi poreskih obveznika komunicirati sa sistemom Poreske uprave direktno u realnom vremenu, bez uključivanja ljudskog faktora.

“Za uspješnu implementaciju zakonskog i tehničkog rješenja potrebno je da i Poreska uprava i poreski obveznici prilagode svoje sisteme za evidentiranje prometa, što za većinu poreskih obveznika neće predstavljati značajno administrativno operećenje, dok će obveznici koji ne posjeduju naplatne uređaje naprednih generacija, imati mogućnost i iznajmljivanja uređaja po cijenama koje ne predstavljaju značajno opterećenje za njihov budžet”, navode u Poreskoj upravi.

Naglašavaju i da će se sistem elektronske fiskalizacije zasnivati na savremenoj tehnologiji na crnogorskom tržištu, te da će o svim koracima u implementaciji poreski obveznici biti blagovremeno obaviješteni, kroz komunikacione kanale i već uspostavljen sistem proaktivne i bliske saradnje.

“Takođe, po izradi rješenja uslijediće testna faza u kojoj će poreski obveznici moći da provjere funkcionasnje sistema u poslovanju prije početka primjene Zakona, radi blagovremenog otklanjanja eventualnih poteškoća u funkcionisanju istog i obezbjeđivanja nesmetanog funkcionisanja u fazi produkcije”, poručuju iz Poreske uprave.

Kažu da su pri izradi Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga korišćena komparativna iskustva Hrvatske, Slovenije i ostalih zemalja regiona i svijeta.

“Kod tih zemalja postoje slična rješenja koja su se pokazala kao vrlo efikasna, a treba naglasiti da je od samog početka u izradu dokumentacije uključena i privreda, imajući u vidu da su uzete u obzir potrebe, sugestije i komentari poreskih obveznika, kako bi se došlo do teksta zakona koji će biti primjenljiv u praksi”, zaključuje se u saopštenju Poreske uprave Crne Gore.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 08.08.2019.


Naslov: Redakcija