Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CENTRALNA BANKA CG: Likvidna sredstva banaka u januaru 951,7 miliona eura

08.05.2020.


Prosječna likvidna sredstva banaka u januaru su iznosila 951,7 miliona eura, što je 0,6 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Prosječna likvidna sredstva su u januaru u odnosu na isti period prošle godine pala 0,4 odsto.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Iz CBCG su podsjetili da je iz monetarne statistike u januaru prošle godine isključena Invest banka Montenegro (IBM), a u aprilu Atlas banka.

Bilansna suma banaka na kraju januara iznosila je 4,65 milijardi eura i bila je jedan odsto veća nego u decembru, dok je u odnosu na isti period prošle godine porasla 6,1 odsto.

"Kada se, zbog uporedivosti, iz podataka za januar isključe dvije banke koje nijesu dio statistike, bilansna suma banaka na godišnjem nivou bilježi rast od 11,9 odsto", navodi se u Biltenu CBCG.

U strukturi aktive banaka, u januaru su dominantno učešće od 66 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 18,5 odsto, dok se 13 odsto odnosilo na hartije od vrijednosti, a 2,5 odsto na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 74,3 odsto ostvarili su depoziti, nakon kojih slijedi kapital sa 13,1 odsto, pozajmice sa 8,9 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,7 odsto.

Ukupan kapital banaka na kraju januara iznosio je 609,4 miliona eura i porastao je 1,6 odsto na mjesečnom nivou, a na godišnjem 16,7 odsto.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.05.2020.


Naslov: Redakcija