Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O AMNESTIJI LICA OSUĐENIH ZA KRIVIČNA DJELA PROPISANA ZAKONIMA CRNE GORE I LICA OSUĐENIH STRANOM KRIVIČNOM PRESUDOM KOJA SE IZVRŠAVA U CRNOJ GORI: Predviđeno skraćenje kazne zatvora za 15 ili deset odsto osobama koje su pravosnažno osuđene za pojedina krivična djela

07.05.2020.


Crnogorska Vlada podržala je Predlog zakona o amnestiji lica osuđenih za krivična djela propisana zakonima Crne Gore i lica osuđenih stranom krivičnom presudom koja se izvršava u Crnoj Gori, kojim je predviđeno skraćenje kazne zatvora za 15 ili deset odsto osobama koje su pravosnažno osuđene za pojedina krivična djela.

Amnestija se obrazlaže se kao nužna mjera u aktuelnoj situaciji epidemije koronavirusa radi rasterećenja zatvora i smanjena broja radno angažovanih službenika.

Vlada je u mišljenju dostavljenom crnogorskom parlamentu navela da predloženi zakona ima za cilj da doprinese prevenciji unošenja i širenja koronavirusa u zatvore.

"Vlada smatra da se predloženim zakonskim rješenjima ne narušava svrha kažnjavanja prvenstveno zbog proporcionalno odmjerenih oslobođenja od izvršenja kazne, uz jasno propisane izuzetke od primjene za pravosnažne osude za određena teška krivična djela", kaže se u obrazloženju Vlade.

Podsjeća se da je Komitet Savjeta Evrope za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, izjavom o principima vezanim za tretman lica lišenih slobode u kontekstu pandemije koronavirusa, svim državama članicama preporučio da više koriste preinačenje kazni, raniji otpust ili probaciju.

"To svakako omogućuje institut amnestije u skladu sa našim krivičnim zakonodavstvom", kaže se u mišljenju koje je Vlada dostavila crnogorskom parlamentu 30. aprila.

Upozorava se da zatvorski sistem predstavlja po organizaciji u okolnostima pandemije koronavirusa izazovan sistem sa visokim rizikom unošenja i širenja virusa.

"Tako da pored svih mjera koje je Vlada preduzela u odnosu na Upravu za izvršenje krivičnih sankcija za prevenciju unošenja virusa u zatvor, kao i dosledne primjene preventivnih mjera, a da bi i preporuke relevantnih međunarodnih tijela bilo moguće sprovesti uz puno poštovanje prava lica lišenih slobode u skladu sa međunarodnim standardima, Vlada pozdravlja inicijativu poslanika za donošenje Zakona o amnestiji", kaže se u mišljenju.

U Crnoj Gori se u objektima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija nalazi 1.084 zatvorenika i pritvorenika.

Predlogom zakona predviđeno je skraćenje kazne zatvora 15 odsto za pojedina krivična djela osobama koja su pravosnažno osuđena i nalaze se na izdržavanju kazne.

Za lica koja pravosnažno osuđena za pojedina krivična djela, a nijesu počela izdržavanje kazne zatvora, njeno skraćenje je deset odsto.

Amnestija na važi za najteža krivična djela - ratne zločine protiv civilnog stanovnistva, terorizam i trgovinu ljudima, silovanje, pranje novca, kriminalno udruživanje i stvaranje kriminalne organizacije, zlostavljanje maloljetnog lica, nasilje u porodici.

Amnestija se neće primjenjivati za osobe koje su osuđene na 40 godina zatvora i za kojima je izdata potjernica.

Predlog zakona o amnestiji, koji je na dnevnom redu tekuće sjednice, podnijeli su poslanici Miloš Nikolić, Andrija Popović, Genci Nimanbegu, Ervin Ibrahimović, Adrijan Vuksanović, Danijel Živković i Jovanka Laličić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.05.2020.


Naslov: Redakcija