Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UNUTRAŠNjOJ TRGOVINI: Ministarstvo ekonomije razmatra ukidanje neradne nedjelje u trgovinama

07.05.2020.


Ministarstvo ekonomije razmatra predlog Unije poslodavaca o ukidanju neradne nedjelje, imajući u vidu okolnosti izazvane epidemijom koronavirusa i probleme i gubitke koji su s tim u vezi nastali u poslovanju privrednih subjekata iz sektora trgovine, saopšteno je iz resora Dragice Sekulić.

"Traži se optimalno rješenje kako za poslodavce, tako i za zaposlene, o čemu će crnogorska javnost biti obaviještena u dogledno vrijeme", kažu u Ministarstvu ekonomije.

Unija poslodavaca Crne Gore, prije nekoliko dana je pozvala na ukidanje neradne nedjelje zbog teške ekonomske situacije u zemlji izazvane COVID-19 pandemijom.

Unija poslodavaca Crne Gore ponovo je ukazala na sporne odredbe člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini ("Sl. list CG", br. 49/2008, 40/2011 - dr. zakon i 38/2019) i pozvala Ministarstvo ekonomije da navedeni član suspenduje, odnosno stavi van snage odredbe o zabrani rada nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika privrednim subjektima u sektoru trgovine.

Navode da je od uvođenja mjera NKT koje su predviđale zabranu rada za veliki broj privrednih subjekata, crnogorska privreda izgubila oko 30 radnih dana koji su joj donijeli i gubitak u vidu izgubljenih prilika za ostvarenje prometa potrebnog za servisiranje brojnih obaveza (prema zaposlenima, dobavljačima, državi…).

"Oporavak privrede i normalizacija poslovanja podrazumijeva pokušaj da se izgubljeno nadoknadi u mjeri mogućeg, te suspenzija predmetnog člana za UPCG svakako predstavlja jedno od mogućih rješenja – naročito u kontekstu (ukoliko je bude) kakve takve turističke sezone", istakli su u UPCG.

Primjena neradne nedjelje, koja je propisana Zakonom o unutrašnjoj trgovini, počela je 14. oktobra 2019. godine. Za trgovine je tako prva neradna nedjelja bila 20. oktobar.

Zaposlenih u sektoru trgovine u Crnoj Gori ima oko 37 hiljada.


IZVOR: Vebsajt CdM, Miraš Dušević, 28.04.2020.


Naslov: Redakcija