Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PORESKA UPRAVA: Tokom 2020. godine biće podnijeti zahtjevi za uvođenje stečaja kod svih poreskih obveznika koji su izašli iz reprograma, a ne mogu izmiriti dug, kao i kod ostalih dužnika kod kojih mjere naplate ne daju efekte

06.01.2020.


Poreska uprava (PU) je tokom 2019. godine podnijela je 590 predloga za uvođenje stečaja za preduzeća čiji je dospjeli dug 56,3 miliona eura.

"Od toga se 462 predloga i 26,15 miliona eura duga odnosi na obveznike kojima su ukinuta rješenja o reprogramu, 110 predloga i 23,8 miliona eura duga na obveznike koji su neaktivni, a 18 predloga i 6,3 miliona na one koji nijesu bili u reprogramu", ukazali su iz PU.

Oni su prošle godine najavili da će tražiti uvođenje stečaja u hiljadu preduzeća.

"PU je tokom cijele 2019. godine, u skladu sa planom za upravljanje poreskim dugom, intenzivno sprovodila aktivnost predlaganja stečajnog postupka, i to kod obveznika kod kojih su iscrpljeni svi ostali mehanizmi za naplatu duga. Ta mjera se preduzima prema dvije kategorije poreskih obveznika – prema onima kojima su ukinuta rješenja o reprogramu i prema onima kod kojih već duže vrijeme nije moguće naplatiti poreski dug ni na koji drugi način", objasnili su iz PU.

Oni su najavili da će u 2020. godini podnijeti zahtjeve za uvođenje stečaja kod svih poreskih obveznika koji su izašli iz reprograma, a ne mogu izmiriti dug, kao i kod ostalih dužnika kod kojih mjere naplate ne daju efekte.

"S obzirom na značaj mjere predlaganja stečajnog postupka u mehanizmu za naplatu poreskog duga, a ovu namjenu budžetom PU za narednu godinu planirana su sredstva od 300 hiljada eura", precizirali su iz PU.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 27.12.2019.


Naslov: Redakcija