Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O FISKALIZACIJI U PROMETU PROIZVODA I USLUGA: U pripremi podzakonska akta za primjenu Zakona

06.01.2020.


U Poreskoj upravi (PU) će, prema riječima njenih predstavnika, ove godine raditi intenzivno kako bi se stvorili svi preduslovi za uspješnu primjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga ("Sl. list CG", br. 46/2019 - dalje: Zakon), kao i pripremu poreskih obveznika za implementaciju novog sistema.

Portparolka PU, Milica Vuletić, ukazala je da je primjena Zakona odložena do 1. januara naredne godine, imajući u vidu potrebu da se sve tehničke i normativne aktivnosti blagovremeno realizuju kako bi se obezbijedila njegova uspješna i nesmetana implementacija.

"Period od 12 mjeseci koji je ostavljen za PU i obveznike doprinijeće efikasnijoj realizaciji potrebnih aktivnosti, i to u smislu završetka tenderskog postupka za angažman izvođača projekta koji će se baviti nabavkom softverske i hardverske opreme u PU, podzakonskih akata odnosno kompletnog normiranja projekta elektronske fiskalizacije, ali i ono što je za nas bitno, pripreme poreskih obveznika za implementaciju novog sistema za prenos podataka o izvršenom prometu", rekla je Vuletić.

Ona je ocijenila da će naredni period biti vrlo intenzivan.

"Ne manjim intenzitetom radićemo u PU i Ministarstvu finansija i kod samih poreskih obveznika kako bi se sve navedene aktivnosti blagovremeno sprovele i kako bi poreskim obveznicima bila ostavljena testna faza da bi neke eventualne poteškoće u funkcionisanju sistema eventualno otklonili", navela je Vuletić.

Ona je saopštila da je to zahtjevan zadatak, sa fokusom da se što kvalitetnije i na najboljem mogućem nivou odrade svi preduslovi potrebni za uspješan početak primjene novog zakonskog rješenja i sistema.

"PU, Ministarstvo finansija i svi akteri na ovom projektu su od prvog dana u konstantnom dijalogu sa predstavnicima privredne zajednice, asocijacijama poreskih obveznika i privrednika kako bi se donijelo zakonsko rješenje, a zatim i podzakonski akti koji su u potpunosti primjenjivi u praksi i koji će da stvore dodatu vrijednost ne samo za državu i budžet, već i za samu privredu", rekla je Vuletić.

Ona je podsjetila da je osnovni cilj zakonskog rješenja da se uspostavi efikasni sistem za borbu protiv sive ekonomije, sankcionisanje neregularnog poslovanja, a samim tim i da se lojalna konkurencija odnosno uredni privrednici zaštite od nelojalne konkurencije i onih poreskih obveznika koji posluju u sivoj zoni.

"Samim tim, ne očekujemo da će biti daljeg otpora kod privrednika kada je u pitanju primjena ovog zakonskog rješenja, posebno imajući u vidu što već sada oni zajedno sa predstavnicima državne uprave intenzivno rade na pripremi odnosno dovršavanju podzakonskih akata pravilnika", saopštila je Vuletić.

Ona je rekla da će intenzivno komunicirati sa poreskim obveznicima i obavještavati ih o svim tehničkim zahtjevima koje bi trebalo da se sprovedu kako bi svoje sisteme upodobili sa novim zahtjevima odnosno tehničkom specifikacijom projekta elektronske fiskalizacije.

"Period od 12 mjeseci biće sasvim dovoljan da sve te tehničke aspekte realizujemo prije svega u PU, odnosno da nabavimo softver i hardver koji su potrebni za projekat elektronske fiskalizacije, ali i da poreski obveznici prema tome nabave potrebnu opremu za njihovo funkcionisanje kako bi se taj fiskalni servis odnosno prenos podataka o realizovanom prometu obavljao automatski u realnom vremenu od poreskog obveznika do servera PU", zaključila je Vuletić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.01.2020.


Naslov: Redakcija