Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMJENE ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Vlada protiv izmjena kojima se predviđa da se osiguraniku može uračunati u poseban staž vrijeme provedeno na odsluženju vojnog roka

05.08.2019.


Crnogorska Vlada smatra da ne treba prihvatiti predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima se predviđa da se osiguraniku može uračunati u poseban staž vrijeme provedeno na odsluženju vojnog roka.

Predlog zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju podnijeli su u parlamentu Branka Bošnjak, Ljiljana Đurašković, Vera Bulatović i Marina Jočić.

Ovi poslanici su predložili da se muškarcu može uračunati u poseban staž vrijeme provedeno na odsluženju vojnog roka i da osiguranik to pravo može ostvariti podnošenjem zahtjeva uz odgovarajuću dokumentaciju.

Iz Vlade navode da je osnovni princip sistema penzijskog i invalidskog osiguranja da prava zavise od dužine ulaganja i visine osnovice na koju je plaćen doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje.

„Za vrijeme služenja vojnog roka nije plaćan doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, niti su se ti periodi po propisima koji su se primjenjivali u vrijeme kada je postojala obaveza služenja vojnog roka, mogli računati kao penzijski staž“, kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, veliki je broj postojećih korisnika penzija koji su služili vojni rok, a taj period im, shodno propisima koji su se na njih primjenjivali, nije mogao biti uzet u obzir prilikom ostvarivanja prava na penziju.

Ističe se da je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju za lica koja su bila na odsluženju vojnog roka, propisan povoljniji način računanja radnog vijeka prilikom ostvarivanja prava na invalidsku penziju.

„Propisano je da se osiguraniku, koji je poslije navršenih 20 godina života bio na odsluženju vojnog roka, skraćuje radni vijek za onoliko vremena koliko je proveo na odsluženju vojnog roka, pa je tom osiguraniku lakše da ispuni uslov za sticanje prava na invalidsku penziju (da mu penzijski staž pokriva trećinu radnog vijeka)“, navode iz Vlade.

Kako se izmjenama Zakona predlaže da se u penzijski staž računaju raniji periodi na odsluženju vojnog roka za koji nije plaćen doprinos i koji nijesu mogli biti osnov za ostvarivanje prava na penziju korisnicima koji su do sada stekli to pravo, to bi usvajanjem predloženog zakona, kako se upozorava, došlo do novih finansijskih obaveza za penzijski sistem.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja smatraju da se predloženim zakonskim izmjenama narušava i princip ravnopravnosti.


IZVOR: Vebsajt Vijesti 04.08.2019.


Naslov: Redakcija