Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OPŠTINSKI PRIHODI U PADU ZBOG EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

05.06.2020.


Epidemija koronavirusa smanjila je ekonomske aktivnosti u svim crnogorskim opštinama i direktno uticala na prihode u lokalnim kasama. Procjena trenutna je da će taj gubitak biti oko 25 miliona eura ili devet i po procenata manje nego na kraju 2019. godine, ukazao je generalni sekretar u Zajednici opština Refik Bojadžić.

"Manji je nivo ekonomskih aktivnosti, bruto društvenog proizvoda, bruto zarada koje su osnov za obračun poreza i doprinosa, a što je ključno za prihode opština. Samo od poreza na dohodak fizičkih lica 50 odsto ide opštinama na sjeveru i to se smanji 25 odsto, jasno je koliki će biti uticaj na opštinske budžete", naveo je Bojadžić i dodao da se gubi i na prirezima na taj dohodak, te se smanjuju izdvajanja za Egalizacioni fond, prema procjenama oko 22 procenta.

Osim toga, dodao je, očekuju se i smanjeni prihodi na promet nepokretnosti, za koncesione naknade.

"Kada se sve to uzme u obzir prihodi će biti manji za 15 do 30 odsto, zavisno od opštine do opštine", naglasio je Bojadžić.

Sve crnogorske opštine usvojile su pakete pomoći građanima i privredi. Između ostalog, odlaganje plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica, poreza na nepokretnosti. Bojadžića smo pitali koliki će se te olakšice odraziti na budžete opština.

"Ukupan iznos po tom osnovu je 12 i po miliona eura. Pored toga oslobađanje od plaćanja komunalnih taksi, naknada za puteve, zakupnina za korišćenje opštinskog prostora dodatnih dva miliona. Osim toga, još pet miliona za subvencije koje opštine kroz posebne mjere podrške. To znači još dodatnih 20 miliona", rekao je Bojadžić.

Zajednica opština predložila je Vladi paket mjera da bi se pomoglo lokalnim samoupravama da prevaziđu probleme nastale zbog epidemije. U tom dokumentu, kaže Bojadžić, inicirano je da se redukuju troškovi, kreira ekonomska politika za prevazilaženje problema i očuvanje radnih mjesta, te da se opštinama koje su u reprogramu odloži plaćanje poreskog duga.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 02.06.2020.


Naslov: Redakcija