Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Za pravna lica kazne od dvije do 20.000 eura, ako ne obezbijede poštovanje mjere fizičke udaljenosti između osoba, i ako ne obezbijede zaštitnu opremu za zaposlene

05.06.2020.


Skupštinski odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje razmotrio je i podržao Predlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim su predviđene novčane kazne za prekršaje u ovoj oblasti.

Novčane kazne za pravna lica su od dvije do 20.000 eura, za odgovorne osobe od 500 do dvije hiljade, a za fizička lica od sto eura do dvije hiljade eura.

Predlog zakona utvrdila je Vlada 20. maja i zatražila da se usvoji po skrećenom postupku u interesu javnog zdravlja, imajući u vidu značaj mjera radi sprječavanja unošenja zaraznih bolesti u Crnoj Gori.

To se odnosi i na suzbijanje i sprječavnje zaraznih bolesti u druge države i zaštitu stanovništva.

Zakonom je predloženo da se od dvije do 20 hiljada eura kazni za prekršaj pravno lice ako ne obezbijedi poštovanja obaveznog pridržavanja mjere fizičke udaljenosti između lica, ako ne obezbijedi ličnu zaštitnu opremu - maske, a po potrebi i drugu opremu za zaposlene.

Ista kazna predviđena je za pravno lice ako dozvoli ulazak i boravak kupaca/korisnika usluga u objektima, u vozilima javnog prevoza putnika ili prevoza vozilima zaposlenih za sopstvene potrebe suprotno odredbama zakona.

Kazna od dvije do 20 hiljada eura predviđena je za pravno lice koje ne izvrši obaveznu dezinfekciju objekata, vozila javnog prevoza i one kojima prevozi zaposlene.

Odgovorna lica za prekršaje kazniće se od 500 do dvije hiljade eura, preduzetnik od 350 do dvije hiljade, a fizička lica od sto do dvije hiljade eura.

Predviđeno je da se pravnom licu i preduzetniku, pored kazne za prekršaj, može izreći i zaštitna mjera zabrana obavljanja djelatnosti do šest mjeseci.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 02.06.2020.


Naslov: Redakcija