Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA PRAVOSUĐA: Slab uvid u slučajeve govora mržnje i nasilja

05.06.2020.


Crna Gora nije ispunila preporuku Evropske komisije protiv rasizma i netoleranicje u Savjetu Evrope (ECRI) koja se odnosi na uspostavljanje jedinstvenog sistema prikupljanja podataka kada je riječ o govoru mržnje, navodi se u zaključcima o sprovođenju prioritetnih preporuka u Crnoj Gori od 2017.

Druga preporuka, koja se odnosi na povećanje broja Roma medijatora/asistenata u predškoloskom i školskom sitemu je ispunjena u potpunosti.

Uprkos određenom poboljšanju, Komisija uočava da sistemu prikupljanja podataka kada je riječ o govoru mržnje nedostaje jasnost i uniformnost i zaključuje da preporuke nijesu sprovedene.

"I pored ohrabrujućih koraka, ECRI smatra da i dalje nije ustanovljen sistem sa namjerom da se prikupe podaci i omogući koherentan i integrisan uvid u slučajeve rasističkog, homo/transfobičnog govora mržnje i nasilja motivisanog mržnjom", navodi se u izvještaju.

Međutim, Crna Gora je u potpunosti sprovela drugu preporuku Komisije, koja se odnosi na povećanje broja Roma medijatora/asistenata u predškoloskom i školskom sitemu, kako bi se omogućilo prisustvo djece i smanjio rizik od napuštanja škole.

"Specijalne profesionalne kvalifikacije za asistente su ustanovljene, finansijski resursi su obezbijeđeni, i večina predviđenih pozicija je ispunjena", ocijenjeno je u dokumentu ECRI.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Ivan Mijanović, 02.06.2020.


Naslov: Redakcija