Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA INVESTICIONA BANKA: Do 50 miliona eura za povoljne kredite malom biznisu u CG

05.05.2020.


Evropska investiciona banka je još u januaru odobrila posebnu kreditnu liniju do 50 miliona eura jednoj crnogorskoj poslovnoj banci. Pregovori o finansiranju su u toku i biće završeni narednih dana, a sredstva će biti na raspolaganju crnogorskim malim i srednjim preduzećima u obliku povoljnijih zajmova, koji su presudni u vrijeme kada se većina bori sa likvidnošću, rekao je Migel Morgado, direktor za jadranski region u Evropskoj investicionoj banci.

Sa implementacijom paketa "Tim Evropa" i vlastitim inicijativama u EIB, istakao je da je siguran da je ovo prvo u nizu sličnih partnerstava sa lokalnim komercijalnim bankama za podršku crnogorskoj ekonomiji. Erste banka saopštila je juče da je privela kraju pregovore sa EIB-om o kreditnoj liniji od 50 miliona eura.

"Investiciono- razvojni fond je partner EIB-a od svog osnivanja, sa prvim sporazumom, potpisanim između nas 2012. Sada smo stigli do četvrtog ugovora vrijednog 150 miliona eura. To se trenutno sprovodi i već je doprinijelo finansiranju 225 projekata u ukupnom iznosu od 100 miliona eura. Pored toga, nova kreditna linija mogla bi biti dostupna što je prije moguće kako bi se pomoglo IRF-u da podrži mala i srednja preduzeća i pruži adekvatnu podršku crnogorskoj ekonomiji", naveo je Morgado.

Evropska investiciona banka je vodeći međunarodni finansijer na Zapadnom Balkanu i dugogodišnji partner Crne Gore, a kako kaže Morgado, djeluju u EU zahvaljujući mandatu.

"Blisko sarađujemo sa Evropskom komisijom, kombinujući naše kredite sa njihovim grantovima, kako bismo postigli optimalni paket finansiranja i maksimizirali uticaj EU sredstava na crnogorsku ekonomiju. EIB je u Crnoj Gori prisutna od 1977. godine i dodijelila je 737 miliona eura kredita u posljednjih deset godina. Infrastruktura (putevi i željeznica) i podrška malim i srednjim preduzećima bili su glavna područja njihove intervencije", naveo je Morgado.

EIB će takođe pružiti tehničku pomoć i dijeliti ekspertizu da bi ojačao i povećao uticaj novih investicija.

"Moramo biti sigurni da će EU banka u potpunosti iskoristiti naše mogućnosti, znanje i ekspertizu kako bismo što više pomogli našim partnerima", zaključio je Morgado.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 3.05.2020.


Naslov: Redakcija