Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O USTAVNOM SUDU CG: Izabrana predsjedavajuća sutkinja, do izbora novog predsjednika suda

05.02.2020.


Ustavni sud je, u okolnostima kada nije bilo potrebne većine za izbor predsjednika, donio jedinu moguću odluku o izboru predsjedavajućeg sudije, s obavezom da organizuje i sprovede izbor za novog predsjednika najkasnije do kraja ove godine, rekla je nedavno izabrana predsjedavajuća sutkinja Ustavnim sudom, Desanka Lopićić.

Nakon što na nedavnoj sjednici Ustavnog suda među sudijama nije izabran novi predsjednik, a aktuelnom čelniku te ustanove Dragoljubu Draškoviću mandat je istekao 3. februara, usvojeno je da Lopičić obavlja funkciju predsjedavajuće.

Lopićić ne smatra da su osnovani oštri komentari dijela javnosti da je to učinjeno mimo Ustava, zakona i poslovnika.

"Polazeći od činjenice da je izbor predsjednika Ustavnog suda isključivo i autonomno pravo sudija Ustavnog suda, kojim se, pored ostalog, obezbjeđuje njegova institucionalna samostalnost i nezavisnost, vjerujem da smo pažljivo i precizno tumačili ustavne i zakonske principe", poručila je Lopičić.

On je dodala da je uloga predsjedavajućeg sudije, koji je prvi među jednakima, da obezbijedi kontinuitet i omogući funkcionisanje Ustavnog suda u punom kapacitetu do izbora novog predsjednika, u navedenom periodu.

"Nije napravljen presedan. Kako sam svoju profesionalnu karijeru vezala za Ustavni sud u kojem sam radila na različitim radnim mjestima, skoro 30 godina, u prilici sam da ukažem da je Ustavni sud u ranijem periodu već nesmetano funkcionisao na sličan način i to zbog nemogućnosti izbora predsjednika", poručila je Lopićić.

Navela je da tokom 1996. godine nije bio izabran predsjednik Ustavnog suda (kojeg je tada birala Skupština), zbog čega je funkciju predsjednika, po odluci Ustavnog suda, vršio predsjedavajući sudija.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 31.01.2020.


Naslov: Redakcija