Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDVIDJETI DOŽIVOTNU DISKVALIFIKACIJU ZA VARANJE NA ISPITU ZA SUDIJE

04.06.2020.


Za varanje na ispitu za sudije treba predvidjeti doživotnu diskvalifikaciju za poziv, sudije, tužioca ili advokata, smatra dekan Fakulteta pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica (UDG) prof. dr Zoran Stojanović.

On je krajnje negativnim ocijenio slučaj varanja kandidata na ispitu za sudije, objašnjavajući da ne želi da ulazi u to da li su ispitna komisija ili Sudski savjet ispravno postupili kada su dozvolili ponovno polaganje onima koji su se služili nedozvoljenim sredstvima, već da je krucijalno pitanje kako je do toga uopšte moglo doći.

"Za mene je mnogo značajnije i, rekao bih poražavajuće, to što je moguće da se nešto tako uopšte dogodi. To je jedan loš znak stanja u društvu. Nije to bio izolovan incident gde je samo jedan kandidat to učinio", ukazao je Stojanović.

Istakao je da je slučaj koji se nedavno dogodio ima posebnu težinu jer je riječ o kandidatima za sudije i ukazao na moguća rješenja kako se takvi slučajevi ne bi ponavljali u budućnosti.

"U nekim saveznim državama SAD, neko ko je uhvaćen da je prepisivao (makar u osnovnoj školi) nikada neće moći da bude upisan u advokatsku komoru, odnosno neće moći da vrši profesiju advokata. Dakle, za tako nešto treba predvidjeti doživotnu diskvalifikaciju za poziv, sudije, tužioca ili advokata", istakao je Stojanović.

Dekan je kazao da se na UDG-u trude da što više utiču na studente da se pridržavaju moralnih normi i da usvoje stav da je to za pravničku profesiju podjednako važno kao i znanje.

Ocijenio je i da ipak postoje pomaci u razvoju pravničkog obrazovanja u Crnoj Gori u posljednjoj deceniji.

"Postoje određeni pomaci u pozitivnom pravcu. Ne bi trebalo, ipak, da budemo potpuno zadovoljni postignutim. Potrebno je još učiniti da dobijemo pravnički kadar koji bi mogao da odgovori savremenim izazovima", ukazao je Stojanović, ali i istakao zašto taj napredak nije značajniji.

"Osnovni razlog zašto nemamo još uspješnije mlade pravnike jeste nedovoljan rad studenata. To ne znači da se sa njima malo radi, već taj rad nije dovoljan ako se posmatraju neki uobičajeni standardi u oblasti pravnih studija, ali upravo tu vidim problem. Ti standardi su suviše niski. Crna Gora je naslijedila lošu tradiciju iz bivše SFRJ u kojoj su se pravne studije smatrale jednim od lakših studija", objasnio je Stojanović.

On je istakao da pravničko obrazovanje sa sobom nosi mnoge prednosti i benefite, ali i odgovornosti.

"Prednost je što se tek poslije završenog fakulteta neko može opredijeljivati za profesiju: da li će biti sudija, advokat, tužilac, policijski inspektor, notar itd. To su sve profesije koje, po pravilu, donose i visok društveni ugled. Za nekoga ko je idealista to može biti težnja i doprinošenje ostvarivanju ideala istine i pravde, a za nekog ko je više sklon praktičnim aspektima to je činjenica da se i od poštenog i stručnog rada u nekoj od pravničkih profesija može dosta dobro živjeti. To će umnogome zavisiti od mladih pravnika kojima će na prvom mjestu biti znanje, lični i profesionalni integritet", poručio je Stojanović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 29.05.2020.


Naslov: Redakcija