Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ODLUKE O KOMUNALNOM REDU U GLAVNOM GRADU: Od 150 do 10.000 eura biće kažnjeno pravno lice ako ne održava komunalne objekte u urednom stanju, ne održava javne površine, ne ukloni ogradu koja narušava estetski izgled grada, postavi mobilijar bez odobrenja, nema natpis iznad ulaza u poslovni prostor, kao i ako ih postavlja bez odobrenja

03.06.2020.


Urađen je Nacrt nove odluke o komunalnom redu koja propisuje uređenje naselja, postavljanje komunalnih objekata i uređaja na javnim površinama, održavanje dvorišta, postavljanje urbanog mobilijara, reklamnih panoa na fasadi i krovu zgrade, kao i javnih česmi i fontana. Njom se propisuje i održavanje spomen obilježja, javnih kupališta i terena za sport, radovi na javnim površinama, postavljanje table sa nazivom naselja, narušavanje komunalnog reda bukom.

"Zabranjeno je postavljanje komunalnih objekata, koristiti komunalne objekte suprotno namjeni, uništavati ih, kao i po njima crtati grafite, lijepiti reklame i oglase. Na javnim površinama zabranjeno je prodavati robu, ostavljati neispravno vozilo i predmete. Na fasadi, krovu, terasi, balkonima, vratima, prozorima, roletnama, dimnjacima i olucima zabranjeno je crtati grafite, lijepiti plakate i oglase. O uređenju dvorišta zgrada staraju se vlasnici, kao i o održavanju urbanističke parcele", piše u odluci.

U odluci se navodi da se na fasadi mogu uz pribavljeno odobrenje nadležnog organa postavljati izložbene vitrine, ormarići za novine, bankomati…

"Zabranjeno je sa javnih česama i fontana koristiti vodu za nalivanje bašta, pranje ulica, dvorišta, vozila… Za utrošenu vodu naknada se obezbjeđuje u budžetu Glavnog grada. Spomen – obilježje mora se redovno održavati, o čemu se stara onaj koji ga je podigao", piše u odluci.

Odluka propisuje i kaznene odredbe. Od 150 do 10.000 eura biće kažnjeno pravno lice ako ne održava komunalne objekte u urednom stanju, ne održava javne površine, ne ukloni ogradu koja narušava estetski izgled grada, postavi mobilijar bez odobrenja, nema natpis iznad ulaza u poslovni prostor, kao i ako ih postavlja bez odobrenja.

Biće kažnjen i ako ne postavi svjetleći natpis na poslovnom prostoru u prvoj i drugoj poslovnoj zoni, postavi reklamu na fasadi ili krovu zgrade, raskopava javnu površinu, narušava komunalni red bukom.

Za ove prekršaje kazniće se odgovorno lice u pravnom licu kaznom od 20 eura do 1.000 eura, a preduzetnik od 50 eura do 3.000 eura.

Za ove prekršaje fizičko lice biće kažnjeno sa 20 do 1.000 eura.

Centralna javna rasprava održaće se u zgradi Skupštine Glavnog grada 09. juna u 11 sati.


IZVOR: Vebsajt CdM, 01.06.2020.


Naslov: Redakcija