Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Opštine iniciraju smanjenje brzine kretanja

03.04.2020.


Savjet za građansku kontrolu rada policije već nekoliko godina sprovodi, kao poseban program, praćenje primjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima("Sl. list CG", br. 33/2012, 58/2014, 14/2017 - odluka US i 66/2019). U istraživanju Savjeta učestvovalo 17 opština i jedna gradska opština.

"Intencija je bila da se utvrdi i osnaži interesovanje i učešće lokalnih samouprava za politiku i praksu bezbjednosti saobraćaja. Savjet je ocijenio da sve lokalne samouprave u Crnoj Gori imaju posvećenu pažnju i pojačanu brigu za bezbjednost djece u saobraćaju, ali da tematske obrazovne aktivnosti uglavnom osmišljava i sprovodi Uprava policije preko lokalnih organizacionih jedinica", navodi se u istraživanju.

Posebna pažnja u istraživanju je posvećena i ograničenjima brzine.

"Najčešće su inicijative za smanjivanje brzine, ali je bilo i zahtjeva za povećanje dozvoljene brzine na određenim lokacijama. Tačno je da se u kontinuitetu unapređuje kvalitet crnogorskih puteva ali potrebna je opreznost pri eventualnom donošenju odluka o povećanju. Sva istraživanja u svijetu pokazuju da se povećanjem brzine poveća i rizik nastanka saobraćajnih nezgoda i svih posljedica koje njih prate. Vozači pokazuju nezadovoljstvo ograničenjima brzine na pojedinim lokacijama i za to najčešće, bez osnova, smatraju odgovornom policiju zbog izricanja kaznene sankcije", navodi se u istraživanju.

Savjet se interesovao da li je, u periodu 2016-2018. godina, razmatrano pitanje određenih izmjena i definisanja drugačijih ograničenja brzine na području opštine, ako jeste ko je bio podnosilac tih inicijativa i šta je sadržajno nosila sa sobom takva odluka.

Zatraženo je da opštine preciziraju i lokacije na kojima su promijenjena ograničenja brzine.

"U Plužinama, Golubovcima, Tivtu, Bijelom Polju, Kolašinu, Petnjici, Mojkovcu, Tuzima i na Žabljaku nije bilo podnijetih inicijativa za ograničenje brzine na području opština, niti je pitanje izmjena ograničenja brzine razmatrano. Na Cetinju nije bilo podnosilaca inicijative za izmjenu ograničenja brzine, ali je bilo pojedinačnih zahtjeva za postavljanje usporivača brzine na pojedinim lokacijama u gradu gdje se ne poštuju utvrđena ograničenja brzine", navodi se u istraživanju.

Opština Gusinje, kao najmlađa lokalna samouprava, od formiranja sa pažnjom je pristupila bezbjednosti građana u saobraćaju i donijela odluku o opštinskim i nekategorisanim putevima i odluku o bezbijednosti saobraćaja na teritoriji opštine Gusinje.

U rožajskoj opštini kao jedno od kritičnih mjesta na putevima prepoznat je potez magistralnog puta Rožaje-Kalače, od Rasadnika do Kalača, gdje se dogodio veliki broj saobraćajnih nezgoda.

"Tu je brzina, projektom i saobraćajnim znakom ograničena na 60km/h, smanjena na 40km/h, a rezultati toga su već prepoznatljivi. Istu inicijativu je opština uputila i za mjesnu zajednicu Bać, na magistralnom putu Rožaje-Dračenovac, pored osnovne škole, kao i u MZ Biševa na regionalnom putu Zeleni-Vuča, takođe na potezu pored osnovne škole u Biševu", navodi se u istraživanju.

Izmjene ograničenja brzine u odnosu na brzinu ograničenu odlukom o regulisanju javnog saobraćaja na području Pljevalja, izvršene u ulicama koje gravitiraju ka školskim objektima, na raskrsnicama sa nedovoljnim trouglovima preglednosti i na gradskim saobraćajnicama koje nijesu obezbijeđene pješačkim površinama na kojima su izraženi pješački tokovi i na ulicama na kojima su intenzivni saobraćajni tokovi motornih vozila.

U beranskoj opštini brzina kretanja vozila na putevima i ulicama na području grada i u naseljima ograničena je na 40 km/h, odnosno na najviše 30 km/h pored škola, vrtića i zdravstvenih ustanova.

U Herceg Novom je bilo više inicijativa građana koji su predlagali smanjenje ograničenja brzine na putevima u zonama škole kao i povećanje ograničavajuće brzine na nekim dionicama magistralnog dijela puta koji prolazi kroz opštinu, a građani koji su podnosili inicijative su upućeni na obraćanje Ministarstvu unutrašnjih poslova Upravi policije.

U Kotoru je, na osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima usvojena odluka o regulisanju saobraćaja na teritoriji ove opštine koja propisuje ograničenje brzine na opštinskim putevima.

U Baru je nekoliko ulica određeno zonom usporenog saobraćaja.

"Obzirom da u Ulici obala Iva Novakovića (od Ulice Brvačke do Ulice sutomorske) i u Ulici sutomorskoj (od Ulice obala Iva Novakovića do Ulice kapetana Ivana Jakoba Zankovića) nema izgrađenog trotoara, već ovaj kolovoz koriste i pješaci i vozila, pri čemu je u terminu od 1. juna do 1. oktobra pojačan intenzitet pješačkog saobraćaja, bilo je neophodno da se radi bezbjednosti pješaka ove dionice ista odredi kao zona usporenog saobraćaja, čime se ograničava kretanje vozila u zoni na 10 km/h", navodi se u istraživanju.

Takođe, u barskoj ulici Vladimira Rolovića je na inicijativu građana utvrđeno smanjenje ograničenja brzine sa 50 na 30 km/h, radi povećanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju, a na zahtjev Uprave policije Centra bezbjednosti Bar, vodeći računa da u naselju Polje nema izgrađenih trotoara, utvrđeno je ograničenje brzine od 30 km/h radi povećanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Na zahtjev Uprave policije Centra bezbjednosti Bar, a radi povećanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju, prvenstveno djece koja gravitiraju JU OŠ " Kekec ", u Ulici spičanskoj u Sutomoru utvrđena su ograničenja brzine od 30km/h i 40km/h.

U Ulcinju je obrazovana je stručna komisija koja se, pored ostalog, bavila i postavljanjem takozvanih "ležećih policajaca" radi usporavanja kretanja motornih vozila koji ne poštuju ograničenja od propisanih 40km/h na području cijelog grada, izuzev bulevara "Teuta" gdje je propisana najveća dozvoljena brzina od 50km/h.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 30.03.2020.


Naslov: Redakcija