Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O OGRANIČAVANjU UPOTREBE DUVANSKIH PROIZVODA: Nadležni zadovoljni primjenom Zakona

03.03.2020.


Nakon pola godine od stupanja na snagu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda ("Sl. list CG", br. 46/2019 i 48/2019 - ispr. - dalje: Zakon) donosioci odluka ističu da su zadovoljni njegovom primjenom. Inspekcije su, kažu, svakodnevno na terenu i evidentno je da je došlo do promjene svijesti građana i ugostitelja po tom pitanju. Raduje ih i da je broj pasivnih pušača tim Zakonom značajno smanjen.

"Od 15. avgusta 2019. godine kada je stupio na snagu Zakon zaključno sa posljednjim danom 2019. godine četiri nadležne inspekcije (sanitarna, zdravstvena, tržišna i turistička) obavile su 5.033 inspekcijskih nadzora, utvrđena je 471 nepravilnost, prekršajnih naloga bilo je 350 a vrijednost preršajnih naloga je blizu 100 hiljada eura", ukazala je pomoćnica ministra zdravlja Slađana Pavlović.

Posmatrajući broj nepravilnosti i nadzora, dodaje definitivno je da se Zakon poštuje i izrazila zadovoljstvo tim povodom.

Dr Agima Ljaljević iz Instituta za javno zdravlje (IJZCG) ukazala je da se u oblasti javnog zdravlja rezultati primjene nekih aktivnosti mogu vidjeti tek nakon 10 godina.

"Ovo je veoma kratak period da bismo mogli da utvrdimo da li je došlo do promjene ponašanja ali je definitivno došlo do promjene svijesti i odnosa prema pasivnim pušačima", ukazala je Ljaljević.

Ona je istakla da je u zemljama koje imaju dugu tradiciju primjene Zakona i rasprostanjenost upotrebe duvana najmanja.

Govoreći o broju mladih koji koriste duvanske proizvode navela je da, prema istraživanjima, nije došlo do smanjenja.

"Prema prošlogodišnjem istraživanju dvostruko je povećan broj dječaka koji puše, imamo oko 12 odsto djece od 16 godina koji koriste duvanske proizvode. Najznačajnije povećanje je u grupi mladih koji imaju od 17 do 24 godine. Najčešći je uticaj vršnjaka, trend je korišćenja duvanskih proizvoda kod nas i u regionu", ukazala je Ljaljević.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 28.02.2020.


Naslov: Redakcija