Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O UNUTRAŠNjOJ TRGOVINI: Zaposleni da iskoriste pravo na neradne dane tokom božićnih praznika

03.01.2020.


Unija slobodnih sindikata (USSCG) je u susret predstojećim božićnim praznicima apelovala na sve poslodavce u Crnoj Gori da zaposlenima omoguće da iskoriste zakonsko pravo na neradne dane u vrijeme praznika.

"USSCG poziva inspekcijske organe da sankcionišu svakog poslodavca koji angažuje svoje zaposlene da rade u dane praznika, a koji nema dozvolu izdatu od nadležnog organa", navodi se u saopštenju Unije.

Dozvolu za rad u prazničnim danima izdaje Ministarstvo ekonomije.

Iz USSCG su naveli i da je Zakonom o unutrašnjoj trgovini ("Sl. list CG", br. 49/2008, 40/2011 - dr. zakon i 38/2019) propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedeljom i u dane državnih i drugih praznika.

"Zakonom o svetkovanju vjerskih praznika ("Sl. list RCG", br. 56/93 i 27/94 - dr. zakon) propisano je da je svetkovanje vjerskih praznika slobodno i da su preduzeća, ustanove, državni organi i preduzetnici obavezni da zaposlenima koji žele da svetkuju svoje vjerske praznike daju plaćeno odsustvo za radne dane koji padaju u dane vjerskih praznika", podsjetili su iz Unije.

USSCG, kako su ukazali, posebno skreće pažnju svim zaposlenima pravoslavne vjeroispovijesti da, ukoliko žele da svetkuju predstojeće božićne praznike, o tome obavijeste svoje poslodavce najkasnije tri dana prije praznika.

"Imajući u vidu naprijed navedenu zakonsku obavezu poslodavca da zaposlenima daju plaćeno odsustvo za radne dane koji padaju u dane vjerskih praznika, ovim pored apela na poslodavce da ovu obavezu ispoštuju, posebno ukazujemo da su zakonom propisane visoke novčane kazne za odgovornu osobu u preduzeću, ustanovi, državnom organu i preduzetniku koji zaposlenom ne obezbijede plaćeno odsustvo za svetkovanje vjerskog praznika", saopštili su iz Unije.

USSCG će i ove, kao i prethodnih godina, obavljati monitoring nad primjenom navedenih zakonskih rješenja i pružiti pravnu i drugu pomoć zaposlenima koji im se obrate za zaštitu prava na slobodan dan u vrijeme praznika, a posebno zaposlenima koji svoje poslodavce budu blagovremeno obavijestili o namjeri svetkovanja vjerskog praznika.

"Sve uočene nepravilnosti USSCG će dalje procesuirati prema nadležnim inspekcijskim i drugim organima", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 31.12.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija