Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USVOJIEN SPORAZUM O SARADNJI U UPRAVLJANJU GRANICAMA IZMEĐU CRNE GORE I EVROPSKE AGENCIJE ZA GRANIČNU I OBALSKU STRAŽU: Sporazum sa Fronteksom stupa na snagu 1. jula 2020. godine

02.06.2020.


Sporazum između Crne Gore i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu Frontex o saradnji u upravljanju granicama i borbi protiv ilegalnih migracija, stupiće na snagu 1. jula, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Kako su ukazali iz tog resora, Savjet Evropske unije je usvojio odluku o zaključivanju sporazuma između Crne Gore i Fronteksa.

"Sporazum će stupiti na snagu 1. jula", objavljeno je na Tviter nalogu MUP-a.

Savjet Evropske unije usvojio je sporazum o saradnji u upravljanju granicama između Crne Gore i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks). Komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je na Tviter nalogu da je usvajanje sporazuma dobra vijest, koja potvrđuje snažno partnerstvo sa Srbijom i Crnom Gorom kao i blisku saradnju sa Zapadnim Balkanom u širem smislu.

Kako navode u Briselu, jačanje saradnje omogućiće da se suzbiju ilegalne migracije i da se ojača bezbjednost na vanjskim granicama EU.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Davor Božinović, čija zemlja predsjedava Savjetom EU, kazao je da je sporazum o saradnji istovremeno potpisan i sa Srbijom i da predstavlja važan dio sveobuhvatne strategije upravljanja granicama.

"Bliska saradnja sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu je od suštinskog značaja ako se želimo pozabaviti zajedničkim migracionim izazovima sa kojima se suočavamo", kaže Božinović.

Kako navode u Savjetu, ovi sporazumi omogućiće Fronteksu da pomaže Crnoj Gori u upravljanju vanjskim granicama, sprovođenju zajedničkih operacija i raspoređivnju timova u djelovima zemlje koji se graniče sa EU.

Te aktivnosti, pojašanjvaju u Briselu, odnose se na suzbijanje ilegalnih migracija, posebno naglih promjena migracijskih tokova i prekograničnog kriminala i mogu uključivati pružanje povećane tehničke i operativne pomoći na granici.

Fronteks, prema Sporazmu, može, preko svog koordinatora, saopštiti Crnoj Gori svoje stavove o instrukcijama koje su izdate timu. U tom slučaju Crna Gora uzima te stavove u obzir i postupa u skladu sa njima koliko je to moguće.

Prilikom obavljanja svojih zadataka i primjene svojih ovlašćenja, kaže se predlogu, članovi tima mogu nositi službeno oružje, municiju i opremu.

"Prilikom obavljanja svojih zadataka i primjene svojih ovlašćenja članovima tima se odobrava primijena sile, uključujući službeno oružje, municiju i opremu, uz saglasnost matične države članice i Crne Gore, u prisustvu graničnih policijskih službenika ili drugog relevantnog osoblja Crne Gore i u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom Crne Gore. Crna Gora može odobriti članovima tima da primjenjuju silu u odsustvu graničnih policijskih službenika ili drugog relevantnog osoblja Crne Gore", navodi se u dokumentu.

Kao jedan od razloga za potpisivanje sporazuma, navodi se da on predstavlja adekvatan okvir za saradnju EU i država potpisnica, u okviru kojeg će Crnoj Gori biti pružena pomoć u oblasti upravljanja granicom i eventualnim kriznim situacijama koje se odnose na pojačani priliv migranata sa Bliskog istoka i konfliktnih područja, što je nepredvidivog karaktera i zahtijeva blagovremeno i stručno reagovanje.

Agenti Fronteksa će, prema usvojenom sporazumu, u Crnoj Gori imati imunitet i neće moći biti uhapšeni, krivično gonjeni, niti će plaćati porez ili svjedoćiti na sudu.

"Članovi tima ne mogu biti podvrgnuti bilo kakvom obliku hapšenja ili zadržavanja. Članovi tima uživaju imunitet od krivičnog sudstva u Crnoj Gori u svim okolnostima. Privilegije koje uživaju članovi tima i imunitet od krivičnog sudstva Crne Gore ne izuzimaju ih od krivičnog sudstva matične države članice. Matična država članica može članovima tima prema potrebi ukinuti imunitet od krivičnog sudstva Crne Gore. Takvo ukidanje uvijek mora biti izričito", navodi se u Sporazumu.

Prema usvojenom sporazumu, agentima Fronteksa neće moći ni da se pregleda lični prtljag prilikom dolaska u Crnu Goru.

"Lični prtljag članova tima izuzet je od pregleda sve dok postoje ozbiljni razlozi za pretpostavku da sadrži predmete koji nijesu namijenjeni ličnoj upotrebi članova tima ili predmete čiji je uvoz ili izvoz zabranjen zakonom ili uslovljen propisima Crne Gore o karantinu. Pregled takvog ličnog prtljaga vrši se isključivo u prisustvu dotičnih članova tima ili ovlašćenog predstavnika Agencije", kaže se u dokumentu.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 27.05.2020.


Naslov: Redakcija