Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: Crna Gora među vodećim evropskim zemljama po poštovanju presuda

02.03.2020.


Veoma smo ponosi da je Crna Gora među vodećim evropskim zemljama kada je u pitanju poštovanje i izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin tokom susreta sa predsjednikom Evropskog suda za ljudska prava Linos-Aleksandrom Sicilianosom.

Potpredsjednik Pažin je naglasio da će Crna Gora i u budućnosti odlučno i ažurno ispunjavati sve svoje obaveze prema Evropskom sudu, svjesna da je puno poštovanje ljudskih prava i sloboda temelj i oslonac ukupnog razvoja i napretka svakog slobodnog i demokratkog društva.

Predsjednik Evropskog suda Sicilianos je izrazio zadovoljstvo napretkom koji je Crna Gora ostvarila u zaštiti ljudskih prava i sloboda i poštovanju presuda Evropskog suda.

Struktura presuda Evropskog suda, ocijenio je potpredsjednik Pažin, ukazuje na kontinuiran napredak u razvoju crnogorskog pravnog sistema, ali i upućuje da državni organi moraju uložiti dodatne napore da obezbijede brže i efikasnije ostvarenje prava i sloboda crnogorskih građana.

"Crnogorski sudovi su u proteklom periodu značajno smanjili broj zaostalih predmeta i skratili trajanje postupaka. Ipak, određene presude Suda u Strazburu nas upozoravaju da su u jednom broju slučajeva sudski postupci i dalje predugo trajali. Raduje me da je ovo pitanje prepoznato u Analizi presuda Evropskog suda i da su predložene mjere za dodatno unapređenje efikasnosti sudskih postupaka. Ne smijemo dozvoliti da dugotrajni postupci ugroze prava crnogorskih građana i podriju njihovo povjerenje u pravosuđe, jer upravo na povjerenju građana, u najvećoj mjeri, počiva autoritet svakog suda i svakog sudije", rekao je potpredsjednik.

Potpredsjednik Pažin je naglasio da Crna Gora doživljava sve presude Evropskog suda ne samo kao zadovoljenje pravde u konkretnim slučajevima, već i kao značajan doprinos unapređenju crnogorskog pravnog sistema i jačanju sposobnosti nacionalnih institucija da efikasnije zaštite ljudska prava i slobode.

Ocijenio je veoma značajnim da ne postoji nijedna presuda Suda u Strazburu koja bi ukazivala na sistematsko kršenje ljudskih prava, što jasno govori o sposobnosti crnogorskog pravnog sistema da obezbijedi poštovanje Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Sastanku potpredsjednika Pažina i predsjednika Evropskog suda Sicilianosa prisustvovala je i predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica.


IZVOR: Vebsajt Vlade CG, 28.02.2020.


Naslov: Redakcija