Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TURISTIČKA INSPEKCIJA: Nema kazne za zakupce koji naplaćuju plažni mobilijar nakon 17 sati, jer to nije zakonom predviđeno

01.08.2019.


Turistička inspekcija ne može da kazni zakupce koji naplaćuju plažni mobilijar nakon 17 sati, jer to nije zakonom predviđeno. Turistima iz Inspekcije savjetuju da prije nego uđu na plažu provjere na informativnim tablama da li je istaknuta informacija o ograničenom naplaćivanju ležaljki i suncobrana.

Turistički inspektori provjeravali su jednu od budvanskih plaža na glavnom šetalištu. Prvo se provjerava da li je zakupac oslobodio polovinu plaže za one posjetioce koji žele da rašire peškire.

Zakupac je informisao inspektore da je pola plaže, odnosno 40 metara ostavljeno za posjetioce sa peškirima, što su inspektori provjerili u papirima o koncesiji.

Naišli su na plažu pretrpanu ležaljkama, a zakupac je kažnjen i za neistaknute podatke na informativnim tablama.

Koordinatorka inspekcije za Budvu Angelina Međedović, je ukazala da je posebno bitno za kupače da vide do kad radi plaža, što nije istaknuto i nije istaknuto da li se naplaćuje plažni mobilijar čitav dan ili ima ograničenje.

"Dali smo ukazivanje da tu nepravilnost otkloni i izrekli kaznu u skladu sa zakonom", ukazala je Međedović.

Nepravilnosti na plažama primjećuju i gosti. Previše je ležaljki na plažama i nema mjesta za ljude koji hoće da postave peškir.

Ipak to što se ležaljke naplaćuju poslije 17 sati ne možete prijaviti Turističkoj inspekciji. Zakon to nije definisao tako da prije ulaska na plažu provjerite informativne table.

"Ono što je bitno za korisnike, odnosno kupače, da moraju da vide na informativnim tablama kupališta i da li postoji ograničenje od kad se naplaćuje, odnosno kad se ne naplaćuje plažni mobilijar. Ako ima obaještenja znači da se preporuka poštuje, ako nema znači da se naplaćuje čitav dan, odnosno cijeli dan dok radi kupalište", ukazala je Međedović.

I zakupci su kažu zbunjeni oko ograničenja vremna za naplatu ležaljki.

"Još nije određeno definitivno da ne treba da naplaćujemo mobilijar poslije 15 sati, pa mi kao privatnici možemo da određujemo da produžimo poslije tog vremena", kaže menadžer jedne od plaža Filip Marković, koji objašnjava da im odgovara naplata poslije 15 sati, jer im se dešava da imaju problema sa posjetiocima koji ostaju i do ponoći i ostavljaju velike količine smeća.

Iz Turističke inspekcije su pozvali sve posjetioce plaža da prijavljuju sve nepravilnosti koje uoče.


IZVOR: Vebsajt CdM, 27.07.2019.


Naslov: Redakcija