Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O NAKNADI ZA PODSTICANjE PROIZVODNjE ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ OBNOVLjIVIH IZVORA I VISOKOEFIKASNE KOGENERACIJE: Grupa NVO traži da se Uredba stavi van snage

01.04.2020.


Grupa nevladinih organizacija (NVO) uputiće Vladi i Ministarstvu ekonomije zahtjev za stavljanje van pravne snage Uredbe o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije ("Sl. list CG", br. 29/2019).

Iz WWF Adrije su ukazali da bi na taj način građani i privreda u naredne tri godine bili oslobođeni plaćanja subvencija i do 40 miliona EUR, što bi za njih predstavljalo značajnu finansijsku podršku u izvjesno nadolazećem periodu recesije i ukupne ekonomske stagnacije zemlje.

Oni su podsjetili na ocjenu premijera Duška Markovića da stanje u kojem se Crna Gora nalazi svakog dana ostavlja nesagledive posljedice po ekonomiju i budžet, kao i da su uvedena ograničenja dugoročna prijetnja privredi i kvalitetu života ljudi i da nije isključena mogućnost nadolazećeg siromaštva u zemlji.

Predstavnici WWF Adrije su naveli da su, prema zvaničnim podacima, samo u poslednjih pet godina crnogorski potrošači platili oko 34,3 miliona EUR subvencija za projekte koje u pravilu realizuju privatni investitori.

"S obzirom da u proteklom periodu ni u jednom slučaju nije dokazan javni interes izgradnje takvih projekata, time je dodatno opravdana potreba stavljanja van snage uredbe kojom se potrošači obavezuju da plaćaju ove subvencije. Umjesto za bogaćenje privatnih investitora, ta bi sredstva mogla biti uložena u zdravstvene, socijalne ili druge svrhe", rekli su iz WWF Adrije.

Oni su dodali da su prethodnih dana svjedočili iznimnom licemjerstvu, nakon objave da će privilegovani proizvođači djelić svog prihoda donirati za borbu protiv koronavirusa.

"Istina je da će oni vratiti građanima nešto što je prethodno od njih uzeto", naveli su iz WWF Adrije.

Oni smatraju da je pravo vrijeme da Vlada preduzme konkretne poteze u korist svojih građana i privrede, što je svakako oslobađanje nameta plaćanja ogromnih subvencija u korist nekolicine privilegovanih privatnih kompanija.

"Okretanje održivim izvorima energije i smanjivanje korištenja fosilnih goriva i dalje mora ostati u fokusu zemlje. Pozivamo relevatne institucije da se posvete osmišljavanju sistema koji će na ekonomski pravedan i socijalno pravičan način osigurati ekološki prihvatljivu energetsku budućnost zemlje", navodi se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 29.03.2020.


Naslov: Redakcija