Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA PRAVOSUĐA: Neophodno opreznije predlaganje pritvora kao mjere obezbjeđenja prisustva okrivljenog u postupku

Tužioci u Crnoj Gori često predlažu mjere pritvora koje sud olako prihvata, a da ih ne prati adekvatno činjenično stanje na kojem bi se morali zasnivati optužni zahtjevi, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje. Podsjećaju da je posljednjih devet godina zbog neosnovanog hapšenja, budžet oštećen za više od 11 miliona eura.

Više

NACRT ZAKONA O PUTEVIMA: Uređuje se pravni položaj, razvoj, održavanje, zaštita, upravljanje i finansiranje javnih puteva, kao i njihovo građenje i rekonstrukcija

Nacrt zakona o putevima trebalo bi da riješi uočene nedostatke i nepravilnosti u primjeni važećih pravnih propisa, uredi preciznije uslove i način upravljanja, zaštite i održavanja puteva, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Više

NACRT ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE: Nacrt zakona dostupan za komentare

Nacrtom zakona o finansiranju lokalne samouprave značajno su unaprijeđena zakonska rješenja koja se odnose na finansiranje lokalne samouprave i stvorene su normativne pretpostavke za stabilnije funkcionisanje sistema lokalnih javnih finansija, posebno za opštine koje pripadaju Sjevernom regionu Crne Gore u cilju pružanja podrške ravnomjernijem regionalnom razvoju.

Više

REEFORMA JAVNE UPRAVE: Do 2020. godine pet odsto manje zaposlenih

Do 2020. godine broj zaposlenih u državnoj upravi trebalo bi da bude smanjen za pet odsto, a u opštinama 10 odsto. To je projekcija Vladinog dvogodišnjeg plana optimizacije zaposlenih u javnom sektoru. Plan predviđa i da svi prekobrojni dobiju otpremninu ili kredit za samozapošljavanje. U Sindikatu javne uprave, međutim nijesu sigurni da će svi koji budu višak biti spremni da započnu posao u privatnom sektoru.

Više

STOPA NEZAPOSLENOSTI PALA ISPOD 18%

Stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, pala je ispod 18 procenata.

Više