Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O PUTEVIMA: Uređuje se pravni položaj, razvoj, održavanje, zaštita, upravljanje i finansiranje javnih puteva, kao i njihovo građenje i rekonstrukcija

02.08.2018.


Nacrt zakona o putevimatrebalo bi da riješi uočene nedostatke i nepravilnosti u primjeni važećih pravnih propisa, uredi preciznije uslove i način upravljanja, zaštite i održavanja puteva, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Iz tog resora su podsjetili da je Zakon o putevima ("Sl. list RCG", br. 42/2004 i "Sl. list CG", br. 21/2009 - dr. zakon, 54/2009, 40/2010 - dr. zakon, 36/2011, 40/2011 - dr. zakon i 92/2017) donijet 2004. godine, a 2009., 2010., 2011., i prošle godine pretrpio izmjene i dopune.

Kako su naveli, s obzirom da je od donošenja zakona značajno promijenjena zakonska regulativa u Crnoj Gori, bila je neophodna izrada novog zakona.

"Ovim zakonom urediće se pravni položaj, razvoj, održavanje, zaštita, upravljanje i finansiranje javnih puteva, kao i njihovo građenje i rekonstrukcija i dodatno usaglasiti sa pravnom tekovinom Evropske unije u oblasti saobraćajne politike", saopštili su iz Ministarstva.

Radna grupa je pripremila Nacrt zakona o putevima i on je bio na javnoj raspravi od 11. juna.

Iz Ministarstva su ukazali da bi Nacrt zakona trebalo bi da riješi uočene nedostatke i nepravilnosti u primjeni važećih pravnih propisa iz oblasti puteva, da uredi preciznije uslove i način upravljanja, zaštite i održavanja puteva, pruži rješenje za načine i izvore finansiranja.

"Trebalo bi i da omogući usaglašavanje zahtjeva u pogledu izgradnje i rekonstrukcije puteva sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata ("Sl. list CG", br. 64/2017 i 44/2018), kao i neophodno usaglašavanje sa propisima Evropske unije", kaže se u saopštenju.

Navodi se je novim zakonom utvrđen organ nadležan za nadzor nad sprovođenjem odredaba tog akta, prava, nadležnosti i ovlašćenje državnog inspektora, povjeravanje inspekcijskog nadzora i žalba na rješenje inspektora.

"Utvrđene su i kaznene mjere za privredni prestup za pravno lice i prekršaj za pravno lice, preduzetnika, fizičko lice", saopštili su iz Ministarstva.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 31.07.2018.


Naslov: Redakcija