Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Ukinute odredbe člana 66. stav 3. Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata

Ustavni sud Crne Gore, je na sjednici održanoj 29. januara 2019. godine, kojom je predsjedavao dr Dragoljub Drašković, predsjednik Ustavnog suda: I. U predmetima ocjene ustavnosti zakona, zakonitosti drugih propisa i opštih akata, Ustavni sud je:

Više

ZAKON O PRAVIMA PACIJENATA: Najviše prigovora na kvalitet i dužinu čekanja zdravstvenih usluga

Ministarstvu zdravlja i zdravstvenim ustanovama prošle godine stiglo je više od 2,6 hiljada prigovora pacijenata, koji su se najviše žalili na kvalitet i dužinu čekanja na zdravstvene usluge, postupke zdravstvenih radnika i na organizaciju rada službi.

Više

NACRT ZAKONA O MEDIJIMA: Sudovi odlučuju kada je novinar dužan da otkrije izvor informacija. Novinar u slučaju tužbe dužan da sam dokazuje profesionalno postupanje

Odredba Nacrta zakona, koja nalaže novinarima da u nekim situacijama na sudu moraju otkriti izvor informacija, nije pravni izum države Crne Gore već je usklađena sa međunarodnim standardima i praksama.

Više

PONOVO POKRETANJE PORTALA "GLAS GRAĐANA E-PETICIJE": Za prihvatanje inicijativa građana biće potrebno 3000 potpisa

Ministarstvo javne uprave (MJU) će ponovo pokrenuti portal "Glas građana- e-peticije", a ubuduće će za prihvatanje građanskih inicijativa, umjesto 6.000 potpisa, biti neophodno upola manje - 3.000, ukazali su iz tog resora. Iz civilnog sektora pozdravljaju tu promjenu, ali smatraju da bi Vlada trebalo da učini dodatne napore kako bi se u javnosti stvarno čuo glas građana.

Više

ZABRINJAVAJUĆI PORAST CG PREDSTAVKI EVROPSKOM SUDU ZA LJUDSKA PRAVA

To što se Crna Gora našla na neslavnom prvom mjestu po broju podnijetih predstavki Evropskom sudu za ljudska prava u odnosu na broj stanovnika predstavlja upozorenje da je stanje ljudskih prava i ukupne vladavine prava daleko od zadovoljavajućeg, smatraju u Centru za građansko obrazovanje.

Više

CG NA 92. MJESTU PO INDEKSU EKONOMSKIH SLOBODA

Crna Gora se prema indeksu ekonomskih sloboda za ovu godinu, koji objavljuje američka "The Heritage Foundation", nalazi na 92. mjestu na svijetu od 180 rangiranih zemalja.

Više