Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

USTAV CG: Izmjenama Ustava mora se pristupiti promišljeno

Analizi Ustava Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI - dalje: Ustav), a posebno eventualnim izmjenama, ne smije se pristupiti ishitreno, nego duboko promišljeno, poručeno je sa okruglog stola koji je održan u Podgorici.

Više

ZAKON O IZVRŠENJU ODLUKE USTAVNOG SUDA CRNE GORE U-I BROJ 6/16 OD 19. APRILA 2017. GODINE ("SLUŽBENI LIST CG", BROJ 31/17): Zakonodavni odbor Skupštine CG predlaže da Ustavni sud odbije sve predloge i inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona

Zakonodavni odbor predložio je da Ustavni sud Crne Gore odbije predloge i inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda Crne Gore U-I br. 6/16 od 19. aprila.

Više

ZAKON O NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA: Prioritetne oblasti od javnog interesa i visinu sredstava za finansiranje projekata i programa NVO utvrđuje Vlada

Ministarstvo javne uprave u potpunosti je posvećeno implementaciji Zakona o nevladinim organizacijama ("Sl. list CG", br. 39/2011 i 37/2017) i stvaranju uslova za funkcionisanje novog modela finansiranja, što, predstavlja i važan segment reforme javne uprave, poručuju iz tog resora.

Više

NACRT ZAKONA O RADU: Poslodavci traže i fleksibilne odmore, ukidanje konkursa i oglašavanja kod Zavoda za zapošljavanje, skraćenje radne sedmice za izvršne direktore, ograničavanje zastare novčanih potraživanja

Ukidanje konkursa i oglašavanja kod Zavoda za zapošljavanje, skraćenje radne sedmice za izvršne direktore, ograničavanje zastare novčanih potraživanja, fleksibilniji raspored godišnjeg odmora, neki su od zahtjeva koji su crnogorski poslodavci tražili tokom javne rasprave o Nacrtu zakona o radu koji su predmet debate već pet mjeseci i čije se usaglašavanje privodi kraju.

Više

NACRT ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Ekonomisti nezadovoljni Nacrtom zakona. Uvođenjem dvodomnog upravljanja, tačnije, načina izbora članova nadzornog odbora prostom većinom, a ne kumulativnim glasanjem kako je definisano za odbor direktora, pruža se zakonska mogućnost većinskom akcionaru da imenuje sve članove najvažnijeg organa upravljanja. Manjinski akcionari gube mogućnost da imenuju bar jednog člana tog odbora

Nacrt zakona o privrednim društvima, ukoliko se usvoji u Skupštini, pored konfuzije koju će izazvati omogućavanjem različitog načina upravljanja kompanijama, krije veliku opasnost po manjinske akcionare, a njegovi efekti mogu dodatno urušiti ionako slabašno povjerenje u tržište kapitala, ocijenio je ekonomski analitičar Mladen Bojanić.

Više

JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SVOJINSKO PRAVNIM ODNOSIMA: Rasprava će trajati do 4. decembra 2017. godine

Na osnovu Uredbe o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona ("Sl. list CG", br. 12/2012) Ministarstvo finansija objavljuje javni poziv za učešće u raspravi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o svojinsko pravnim odnosima, koji je pripremilo ovo ministarstvo.

Više

POGLAVLJA 23 I 24: Saradnja policije i Tužilaštva ključni izazov u ovim oblastima

Državni tužioci i policijski službenici Crne Gore i Srbije prepoznali su institut tužilačke istrage kao efikasniji i djelotvorniji način sprovođenja istrage, međutim, saradnja dva organa od koje zavise rezultati istrage i dalje predstavlja izazov, zaključeno je na konferenciji posvećenoj unapređenju zajedničkog rada Tužilaštva i policije.

Više