Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

KRIVIČNI ZAKONIK CG: Nedavanje izdržavanja je krivično djelo koje čini onaj ko ne daje izdržavanje za lice koje je po zakonu dužan da izdržava, a ta dužnost je utvrđena izvršnom sudskom odlukom ili izvršnim poravnanjem pred sudom ili drugim nadležnim organom, u iznosu i na način kako je to odlukom, odnosno poravnanjem utvrđeno

Prilikom određivanja visine alimentacije sud se vodi time da potrebe djeteta budu zadovoljene jer je interes djece uvijek na prvom mjestu, a tek onda sagledava kakve su mogućnosti one osobe koja ima obavezu da daje izdržavanje, ukazao je sudija u Osnovnom sudu u Podgorici Mladen Grdinić.

Više

ZAKON O UNUTRAŠNJOJ TRGOVINI: Sindikati smatraju da je neradna nedjelja po Ustavu i po zakonu

Poslodavci bi voljeli da radnici svoje zadatke obavljaju 24 sata na dan, ne mareći za poštovanje norme koju smo zajednički usvojili, smatraju u Uniji slobodnih sindikata

Više

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O TAJNOSTI PODATAKA: Prihvaćene primjedbe civilnog sektora u vezi proglašavanja podataka tajnim

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tajnosti podataka, kojim su prihvaćene primjedbe dijela civilnog sektora koji se tiču osnova za proglašavanje podataka tajnim.

Više

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA: Predviđeno uvođenje vještaka za saobraznost proizvoda, a troškove njihovog angažovanja snosiće trgovci.

Osnivanje tijela za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova, zabrana uslovljavanja građana da plaćaju dugove starije od dvije godine da bi im bila uključena voda ili struja, veća prava potrošača pri kupovini na internetu, vraćanje centa ili dva kusura i uvođenje vještaka za saobraznost proizvoda – to su najbitnije novine koje Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača donosi. Ukoliko sve bude teklo po planu, zakon će već u oktobru biti usvojen, a u prvim danima 2020. počeće njegova primjena.

Više