Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O KONVERZIJI KREDITA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA CHF U EURE EUR: Centar za zaštitu potrošača smatra da Addiko neće dobiti arbitražni postupak kod Internacionalnog centra za rješavanje investicionih sporova. Evropski sud je već zauzeo stav povodom tužbi koje su podnijeli klijenti iz Rumunije i odredio se prema primjeni devizne klauzule i promjenljive kamatne stope

20.11.2017.


Addiko banka nema nikakve šanse da dobije arbitražni postupak koji je zbog konverzije kredita u švajcarskim francima pokrenula protiv Crne Gore kod Internacionalnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu, smatraju u Centru za zaštitu potrošača (CEZAP).

Slično misli i predlagač Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure EUR ("Sl. list CG", br. 46/2015 i 59/2016) i poslanik Nebojša Medojević, dok u Ministarstvu finansija, koje je raspisalo javni poziv za izbor advokatske kancelarije za zastupanje države u tom postupku, nijesu htjeli da komentarišu slučaj, jer bi to moglo negativno da djeluje na postupak.

Prema nezvaničnim informacijama, Ministarstvo je formiralo međuresorsku radnu grupu koja će se baviti samo tim pitanjem.

Advokat CEZAP-a Dragomir Ćalasan, ukazao je da ICSID u Vašingtonu nije nadležan za ovaj slučaj, već evropske instance.

"Ukoliko bi se kojim slučajem pokazalo da je nadležan, sigurno će odbaciti tužbu kao neosnovanu. Evropski sud je već zauzeo stav povodom tužbi koje su podnijeli klijenti iz Rumunije i odredio se prema primjeni devizne klauzule i promjenljive kamatne stope", rekao je Ćalasan.

On je dodao da je većina onih koji su kreirali "taj štetni bankarski proizvod već u zatvoru".

"Još prošle godine u Klagenfurtu je osuđeno šest direktora ove banke. Sve zemlje donosile su zakone ugledajući se na ono što je radila Crna Gora", naveo je Ćalasan.

On je podsjetio da banka i treća lica, među kojima je i HETA, ne primjenjuju Zakon.

"Napravili su toliko krivičnih djela da je pitanje ko treba da odgovara - država ili oni", saopštio je Ćalasan i dodao da se vode predistražne radnje u vezi postupanja Hypo Alpe Adria banke (HAAB), nakadašnje Addiko banke, kao i Hete.

Medojević je pozvao specijalnog tužioca Milivoja Katnića da reaguje po krivičnim prijavama protiv rukovodstva HAAB.

"Pokretanje arbitraže je posljedica nedjelovanja glavnog specijalnog tužioca, kojem sam podnio krivičnu prijavu protiv HAAB zbog prevare korisnika kredita u švajcarskim fancima. Ima i drugih prijava", rekao je Medojević.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 16.11.2017.


Naslov: Redakcija