Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O USLOVIMA ZA ODLAGANJE NAPLATE NAPLATE PORESKIH I NEPORESKIH POTRAŽIVANJA: Odlaganje naplate ako dug iznosi najmanje za fizičko lice 500 eura, preduzetnika i malo pravno lice 2.000, srednje pravno lice 20.000 i veliko pravno lice 50.000 eura. Poreskom dužniku koji ispunjava propisane uslove može se odložiti naplata poreskog duga za 6 mjeseci ili odobriti plaćanje u 24 jednake mjesečne rate

11.07.2018.


Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) podržala je usvajanje Uredbe o odgađanju plaćanja poreskih i neporeskih potraživanja, jer je to jedan vid stimulansa da se otplate prethodna dugovanja.

Uredba omogućava privrednicima plaćanje poreskog duga na 24 rate, ili da odgode te obaveze do šest mjeseci.

"Ista predviđa granične vrijednosti koje se mogu platiti u ratama. Za fizička lica od 500 eura, mala i srednja preduzeća do 2.000 eura, srednja preduzeća od 20.000 i velika od 50.000 pa naviše", ukazala je Milica Vuletić iz Poreske uprave.

U Uniji poslodavaca podržavaju Uredbu s obzirom na otežane uslove poslovanja i podatak da je 16.000 kompanija u blokadi.

"Ovo vidimo kao jedan vid stimulansa da se otplate prethodna dugovanja ako pogledamo iz drugog ugla onih koji sva plaćaju, stvaraju se nejednaki uslovi na tržištu", ukazao je Mirza Mulešković iz Unije poslodavaca Crne Gore.

Uredbom je predviđeno da privrednici plaćaju i odgovarajuću kamatu na dugavnja. Poreski dužnici imaju obavezu da uz zahtjev dostave i instrument obezbjeđenja.

Čujemo da veliki broj privrednika izmiri obaveze na ovaj način s obzirom na probleme u privredi, ukazala je Vuletić.

Poreska uprava je, na oznovu Zakona o reprogramu poreskog potraživanja ("Sl. list CG", br. 83/2016), prihodovala više od 33 miliona eura. Raskinuto je 750 ugovora sa privrednicima čiji je dug 30 miliona eura. Za njih 25 pripremljena je dokumentacija za otvaranje stečajnog postupka.

Poreski obveznici su ušli u reprogram u skladu sa zakonom ne mogu biti predmet ove uredbe i ne mogu biti predmet ove uredbe i ne može im se odložiti plaćanje poreskih obaveza, ukazala je Vuletić.

Nakon sto Uredba bude objavljena poreski obveznici mogu dostaviti zahjeve područnim jedinicama Poreske uprave.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 09.07.2018.


Naslov: Redakcija