Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOZI ZAKONA O ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA I O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA: Ministarstvo finansija navodi da su svi bili pozvani da se uključe i dostave predloge

11.02.2019.


Ministarstvo finansija reagovalo je na navode predsjednika Zajednice opština Refika Bojadžića, u tekstu "Vlada ne pita opštine za donošenje važnih zakona", da nije konsultovana Zajednica opština prilikom izrade Predloga zakona o administrativnim taksama i Predloga zakona o lokalnim komunalnim taksama.

"Da je željela da se doprinese izradi ovih zakona Zajednica opština je mogla to da učini. Oba nacrta zakona su bila na javnoj raspravi koja je trajala od 11. do 31. decembra 2018. godine, a akti su bili objavljeni i na veb sajtu Ministarstva finansija uz poziv svim zainteresovanim licima da se uključe i dostave svoje predloge", stoji u saopštenju ministarstva.

Zajednica opština, dodaju, nije iskoristila mogućnost ni da sugestije na pomenute zakone dostavi preko Savjeta za konkurentost, u kojem imaju svog predstavnika.

"Prije sjednice Savjeta, održane 19. decembra 2018. godine, nacrti akata su dostavljeni Zajednici opština, od koje nije stiglo povratno mišljenje niti je njihov predstavnik prisustvovao sjednici na kojoj je mogao iznijeti eventualne primjedbe i sugestije", navode iz ministarstva.

Ministarstvo finansija je, ističu, suštinski uvažilo sugestije drugih zainteresovanih lica dobijene kroz javnu raspravu i inkorporiralo ih u zakonska rješenja za koja je urađena i Analiza uticaja propisa (RIA). Na osnovu te analize, dodaju, utvrđeno je da je eventualni negativan uticaj zakonskih promjena u oblasti lokalnih i administrativnih taksi zanemarljiv kada su u pitanju jedinice lokalnih samouprava.

"Vlada Crne Gore i Ministarstvo finansija zaduženi su za unapređenje poslovnog ambijenta i smanjenje troškova za građane i privredu što se želi postići i kroz ova dva zakonska rješenja. Cilj Vlade jeste nastavak ekonomskog rasta kroz privlačenje investicija, pokretanje biznisa i otvaranje novih radnih mjesta. Od toga će benefit imati svi, pa i lokalne samouprave", navode iz ministarstva.

Ističu da Vlada i Ministarstvo finansija predano rade na reformi koncepta finansiranja lokalnih samouprava i pomoći pri konsolidaciji lokalnih javnih finansija.

"Podsjećamo da je za lokalne samouprave obezbijeđena mogućnost reprograma poreskog duga, a kroz Zakon o finansiranju lokalne samouprave ("Sl. list CG", br. 3/2019), na uštrb državnog budžeta, za lokalne samouprave obezbijeđeno oko 13 miliona eura. Značajna izdvajanja države za lokalne samouprave obezbijeđena su i preko Egalizacionog fonda, a milionska sredstva izdvajaju se svake godine za kapitalne projekte i izgradnju saobraćajne, komunalne i sveukupne društvene infrastrukture u opštinama", stoji u saopštenju ministarstva.

Lokalne samouprave će u Ministarstvu finansija, naglašavaju iz tog Vladinog resora, uvijek imati pouzdanog partnera u svojim nastojanjima da obezbijede stabilne lokalne finansije, ali u ministarstvu očekuju da će sprovesti i neophodne reforme koje će omogućiti povećanje konkurentnosti crnogorske ekonomije.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 05.02.2019.


Naslov: Redakcija