Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIRANJU POLITIČKIH SUBJEKATA I IZBORNIH KAMPANJA: Svi obveznici objavili podatke

05.04.2018.


Svi obveznici koji su po zakonu dužni da objavljuju podatke o socijalnim davanjima, u protekla četiri petnaestodnevna izvještajna perioda ispunili su tu obavezu, Saopšteno je iz Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK).

Iz Centra za demokratsku tranziciju ranije je saopšteno da Ministarstvo rada i socijalnog staranja i opštine nastavljaju da krše Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja ("Sl. list CG", br. 52/2014, 76/2015 - odluka US, 83/2016 i 92/2017 - dalje: Zakon) i ne objavljuju podatke o socijalnim davanjima, čime ugrožavaju transparentnost izbornog procesa.

Iz ASK-a su ukazali da su od raspisivanja izbora za predsjednika protekla četiri petnaestodnevna perioda za izvršenje zakonske obaveze objavljivanja podataka o iznosu i broju korisnika svih oblika socijalne pomoći u toku izborne kampanje i o vrstama i primaocima socijalne pomoći od Ministarstva rada i socijalnog staranja.

"Kao i za izvršenje obaveze objavljivanja podataka o raspodjeli svih oblika socijalne pomoći na lokalnom nivou u toku izborne kampanje, uključujući i podatke o vrstama, iznosima i primaocima socijalne pomoći, od opština", kaže se u saopštenju ASK-a.

Iz Agencije su ukazali da su u protekla četiri petnaestodnevna izvještajna perioda svi obveznici navedene zakonske obaveze objavili.

"I dostavili Agenciji svih 104 izvještaja koji se odnose na podatke o socijalnim davanjima od dana raspisivanja izbora do 20. marta, čime su u potpunosti realizovali obavezu iz člana 29 Zakona", ukazali su iz Agencije.

Kako su objasnili u toku je peti petnaestodnevni izvještajni period za objavljivanje podataka o socijalnim davanjima, koji je počeo 21. marta i dospijeva u četvrtak 5. aprila 2018. godine.

"S obzirom da je rok za izvršenje obaveze iz člana 29 u toku, samim tim na današnji dan ne postoji kršenje navedene zakonske odredbe od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja i opština", navodi se u saopštenju.

U Agenciji očekuju da će obveznici nastaviti sa urednim izvršavanjem obaveze Zakona, čime će nastaviti da doprinose unapređenja transparentnosti i otklanjanju sumnji u postojanje zloupotreba javnih sredstava u toku izborne kampanje.

"Agencija obavještava obveznike i zainteresovanu javnost da je kalendar dospijevanja zakonskih obaveza u toku izborne kampanje dostupan na internet stranici Agencije www.antikorupcije.me, u odjeljku Politički subjekti, u polju Kalendar obaveza i aktivnosti", kaže se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 03.04.2018.


Naslov: Redakcija