Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIRANJU POLITIČKIH SUBJEKATA I IZBORNIH KAMPANJA: Centar za demokratsku tranziciju ukazuje da Zakon krši 60% institucija, te poziva Agenciju za sprečavanje korupcije da hitno reaguje

04.04.2018.


Ministarstvo rada i socijalnog staranja i opštine nastavljaju da krše Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja("Sl. list CG", br. 52/2014, 76/2015 - odluka US, 83/2016 i 92/2017)  i da ne objavljuju podatke o socijalnim davanjima i time ugrožavaju transparentnost izbornog procesa, ukazala je zamjenica direktora CDT-a, Biljana Papović.

Iz CDT-a je saopšteno da je njihov monitoring pokazao da petnaestodnevnu obavezu objavljivanja socijalnih davanja, pored Ministarstva rada i socijalnog staranja, nijesu ispunile opštine Podgorica, Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Pljevlja, Rožaje, i Ulcinj.

"Na sajtovima, nijesu objavljene ni informacije da eventualno u ovom periodu nije bilo socijalnih davanja. Sajt opštine Mojkovac nije trenutno u funkciji, pa nije moguće utvrditi da li su podaci objavljeni u zakonskom roku", navodi se u saopštenju.

CDT zahtijeva odlučnu akciju Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) da konačno počne sa kažnjavanjem prekršioca zakona i javnim objavljivanjem institucija i imena odgovornih lica koji krše Zakon.

"Ukoliko se ovo ne desi zakonske odredbe kojima se reguliše ova obaveza nemaju nikakvu svrhu. Potpuno je neprihvatljivo da se ovakve pojave tolerišu desetak dana prije održavanja izbora. Fotografije sajtova na kojima se vidi da ove obaveze nijesu ispunjene CDT je danas dostavio ASK", kazala je Papović.

Ona je podsjetila da Zakon nalaže striktnu obavezu petnaestodnevnog objavljivanja podataka o raspodjeli svih oblika socijalne pomoći u toku izborne kampanje, uključujući i podatke o vrstama, iznosima i primaocima socijalne pomoći.

Papović je ukazala da je za odgovorno lice zaprijećena prekršajna kazna od 200 do dvije hiljade eura ukoliko podatke o socijalnoj pomoći ne objavi petnaestodnevno na svojoj internet stranici.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 03.04.2018.


Naslov: Redakcija