Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

UKINUT ZAKON O IZMIRENJU OBAVEZA PREMA RADNICIMA KOMBINATA ALUMINIJUMA KOJI SU, USLED STEČAJA PREDUZEĆA, OSTVARILI PRAVO NA PENZIJU: Ustavni sud odlučio da je zakon diskriminatorski prema penzionerima Prerade i Kovačnice

30.03.2018.


Ustavni sud je oborioZakon o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma koji su, usled stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju ("Sl. list CG", br. 42/2015). Bivši radnici KAP-a, njih 414, koji su u drugoj polovini 2013. bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu 5,45 miliona eura otpremnina.

Ustavni sud je krajem novembra odlučio da pokrene postupak za ocjenu ustavnosti tog zakona, nakon što je im je stigla inicijativa za ocjenu ustavnosti. Tu inicijativu su podnijeli Radovan Jelušić, Rajko Šaranović i Milan Jelušić iz Podgorice, kao i sindikati Prerade i Kovačnice koji su tvrdili da su tim zakonom povrijeđena ustavna načela o zabrani diskriminacije i jednakosti pred zakonom, iz odredaba člana 8 stav 1 i člana 17 stav 2 UstavaCrne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI). To iz razloga, kako su objasnili, jer se zaposleni KAP-a kojima je radni odnos prestao zbog stečaja stavljaju u povoljniji položaj u odnosu na zaposlene u Preradi i Kovačnici koje su dio KAP-a, a čiji radnici nakon ostvarivanja prava na penziju nijesu dobili otpremninu.

Ustavni sud je 12. februara Skupštini dostavio rješenje o pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti zakona, ali parlament nije u roku od 15 dana dostavio sudu mišljenje na navode iz rješenja. To je bila nadležnost zakonodavnog odbora koji je potom mišljenje trebalo da dostavi plenumu. Interesantno je da je parlament tokom proteke sjednice usvojio mišljenja za neke druge zahtjeve Ustavnog suda.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Marija Mirjačić, Milorad Milošević, 29.03.2018.


Naslov: Redakcija