Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O REPROGRAMU PORESKOG POTRAŽIVANJA: Zakon predviđa mogućnost plaćanja poreskog duga u najviše 60 mjesečnih rata uz otpis kamata. Taksi udruženja duguju 30 miliona €

30.01.2017.


Taksi prevoznici, kod kojih je nizak stepen poreske discipline uzrokovao akumuliranje poreskog duga od 30 miliona eura, treba da iskoriste mogućnost koju pruža Zakon o reprogramu poreskog potraživanja ("Sl. list CG", br. 83/2016 - dalje: Zakon), u cilju obezbjeđenja osnovnih socijalnih prava, smatraju u Poreskoj upravi (PU).

Direktor PU, Miomir M. Mugoša, sastao se sa predstavnicima taksi udruženja i prevoznika u Podgorici. On je pozvao taksi prevoznike da do objavljivanja javnog poziva u nadležnim područnim jedinicama, koje će biti dostupne za kompletnu podršku i asistenciju, podnesu eventualno neprijavljene obaveze i srede analitičke račune, zbog uspostavljanja precizne evidencije o stanju poreskog duga koji će moći obuhvatiti zahtjevom za reprogram poreskog potraživanja.

"Kod subjekata koji se bave djelatnošću taksi prevoza akumuliran je poreski dug u iznosu iznad 30 miliona eura, pri čemu samo na teritoriji Glavnog grada poreski dug obveznika koji se bave taksi prevozom iznosi 10,37 miliona eura, od čega je 5,3 miliona eura osnovni dug, a 5,08 miliona eura kamata", precizirao je Mugoša.

On je na sastanku, koji je organizovan u saradnji sa Sekretarijatom Glavnog grada za komunalne djelatnosti i saobraćaj, predstavio aktivnosti koje PU preduzima u cilju naplate poreskog duga, i naveo da Zakon predstavlja posljednji pokušaj da se obezbijede zaostala potraživanja.

Mugoša je saopštio da primjena tog Zakona predstavlja i dobru osnovu za aktivnosti lokalne samouprave i nadležnih državnih organa za sankcionisanje nelojalne konkurencije, u cilju upostavljanja fer tržišne utakmice i izgradnje povoljnog poslovnog ambijenta.

Sekretar Sekretarijata, Marko Rakočević, ukazao je da uredno izmirivanje poreskih obaveza predstavlja imperativ za uspostavljanje reda u djelatnosti taksi prevoza.

"Sekretarijat će kontinuirano komunicirati sa PU prilikom izdavanja licenci za obavljanje taksi prevoza, pri čemu će samo lica koja uredno izmiruju reprogramirane i tekuće poreske obaveze imati pravo na njih", naveo je Rakočević.

On je ukazao da lokalna samouprava ulaže posebne napore za rješavanje problema u toj oblasti, kao i da je za efikasno djelovanje neophodna i koordinirana aktivnost inspekcijskih službi koje će na terenu provjeravati urednost posjedovanja licenci za rad taksi prevoznika.

Predstavnici taksi prevoza tokom sastanka dobili su detaljne instrukcije za apliciranje za reprogram poreskog duga nakon objave javnog poziva Ministarstva finansija, a upoznati su i sa planom za formiranje Komisije koju će činiti predstavnici PU, Uprave za inspekcijske poslove, Sekretarijata za komunalne djelatnosti i saobraćaj, Komunalne inspekcije Glavnog grada i taksi prevoznika, sa zadatkom sankcionisanja nelegalnog poslovanja u djelatnosti taksi prevoza.

Iz PU je saopšteno da se očekuje da će veliki broj poreskih obveznika iz djelatnosti taksi prevoza, kako iz Glavnog grada, tako i iz ostalih opština u Crnoj Gori, izmiriti poreske obaveze primjenom Zakona.

Zakon predviđa mogućnost plaćanja poreskog duga u najviše 60 mjesečnih rata uz otpis kamata.

"Očekuje se da će intenzivna saradnja PU i nadležnih službi u lokalnoj samoupravi omogućiti preduslove za uspostavljanje većeg stepena poreske disipline i zaštitu urednih privrednika na tržištu", zaključuje se u saopštenju PU.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 27.01.2017.


Naslov: Redakcija