Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O FINANSIRANJU POLITIČKIH SUBJEKATA I IZBORNIH KAMPANJA: DRI inicira izmjenu Zakona na osnovu kojih bi vršila reviziju godišnjih konsolidovanih finansijskih izvještaja najviše pet političkih subjekata na godišnjem nivou

29.09.2017.


Državna revizorska institucija (DRI) podnijela je inicijativu za izmjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja ("Sl. list CG", br. 52/2014, 76/2015 - odluka US i 83/2016 - dalje: Zakon) na osnovu kojih bi vršila reviziju godišnjih konsolidovanih finansijskih izvještaja najviše pet političkih subjekata na godišnjem nivou.

DRI je, prema važećem Zakonu, imala obavezu da vrši reviziju godišnjih konsolidovanih finansijskih izvjesta]a političkih subjekata ciji ukupan prihod prelazi deset hiljada eura.

DRI predlaže da se izmjenama Zakona utvrdi njena obaveza da vrši reviziju godišnjih konsolidovanih finansijskih izvještaja političkih subjekata na osnovu procijenjenog rizika i kriterijuma iz metodološkog Uputstva o vršenju finansijske i revizije pravilnosti i to godišnje najviše za pet političkih subjekata.

"Na taj način obezbijedilo bi se rasterećenje resursa DRI što bi ostavilo prostora da Institucija vrši revizije na osnovu utvrđenog rizika revizije i olakšalo izvršavanje ostalih ključnih funkcija i zadataka DRI", kaže se u zahtjevu za izmjene Zakona upućenom predsjedniku parlamenta Ivanu Brajoviću.

Zakonom je propisano da DRI vrši reviziju godišnjih konsolidovanih finansijskih izvještaja političkih subjekata ciji ukupan prihod prelazi deset hiljada eura.

Po ovom osnovu, kako se navodi, DRI treba da izvrši reviziju više od 30 političkih subjekata, što zahtijeva angažovanje značajnih ljudskih resursa.

Ukazuje se da je SIGMA u izvještaju "Mjerenie uspješnosti- eksterna revizija" za 2015. godinu konstatovala da obavezujuće revizije zauzimaiu većinu resursa DRI i dala preporuku da ta institucija nastoji da izmjeni Zakon.

To bi, kako se navodi, omogućilo da ne vrši reviziju svih političkih subjekata svake godine, već godišnjih finansijskih izvještaja političkih subjekata na osnovu procijenjenog rizika.

U Izvještaju o monitoringu eksterne revizije za 2017 godinu, SIGMA je konstatovala da DRI nije realizovala preporuku iz njenog Izvještaja o mjerenju učinka, sto se odrazilo i na izražavanje ukupne ocjene eksterne revizije, iako je DRI ukazala da to nije u njenoj već nadležnosti Skupštine.

"I eksperti Savjeta Evrope u komentarima Zakona ukazali su da je neophodno razmotriti podizanje praga prihoda iznad kojeg bi partija bila predmet revizije DRI, na nivo koji obezbjeđuje pokrivenost značajnijih političkih subjekata bez neprimjerenog iscrpljivanja resursa DRI", navode iz te institucije.

U Izvještaju misije Generalnog direktorata za budžet vezano za eksternu reviziju ukazano je da obaveza Institucije da sprovodi godišnje revizije svih političkih partija sa godišnjim prihodom preko deset hiljada eura podrazumjeva da DRI troši značajan dio svojih već ograničenih resursa, pošto je četvrtina revizorskog kadra posvećena sprovođenju ovog zadatka.

"Stoga može postojati rizik da ova aktivnost ograniči izvršenje ostalih ključnih funkcija i zadataka DRI. Zato je predloženo da je jedna od mogućnosti da se omogući izbor političkih partija, koje će se revidirati na osnovu procjene rizika", kaže se u obrazloženju.


IZVOR: Vebsajt CdM, 27.09.2017.


Naslov: Redakcija