Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O PLANIRANJU PROSTORA I IZGRADNJI OBJEKATA: Svi vlasnici bespravno sagrađenih objekata dužni su da u narednih 9 mjeseci podnesu zahtjev za legalizaciju bez obzira na to da li su u planskim dokumentima ili ne. Nakon tog roka neće postojati mogućnost legalizacije

25.10.2017.


Građani koji žele da legalizuju bespravno sagrađene objekte mogu da se prijave za taj proces u narednih devet mjeseci. Ko se ne prijavi, nakon tog roka neće imati mogućnost legalizacije, poručuju iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Koliko će to ih da košta, kažu, zavisi od slučaja do slučaja.

Ako ste se odlučili da legalizujete vaš bespravno sagrađeni objekat, prvo što vam treba jeste zahtjev za legalizaciju. Taj obrazac možete naći na sajtu Ministarstva turizma. Sa popunjemim obrascem sljedeća adresa je opština u kojoj se nalazi objekat koji legalizujte.

"Ono što preporučujemo građanima je da odmah u jedinicama lokalne samouprave krenu sa procedurom legalizacije popunjavanjem obrasca za legalizaciju, dostavljanjem elaborata o premjeru objekta koji je ovjeren u katastru i dostavljanjem zabilježbe iz katastra, odnosno upisa objekta u katastru", rekao je direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

Svi vlasnici bespravno sagrađenih objekata dužni su da u narednih 9 mjeseci podnesu zahtjev za legalizaciju bez obzira na to da li su u planskim dokumentima ili ne.

"Oni građani koji budu neodgovorni, koji se ne prijave za proces legalizacije, imaće penale i naknade za korišćenje prostora koji će morati da plaćaju u narednom periodu do uklanjanja objekta. Nakon roka prijavljivanja od 9 mjeseci legalizacija postojećih objekata više neće biti moguća", poručio je Čanović.

Plaćanje nadoknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta uslov je za legalizaciju. Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata ("Sl. list CG", br. 64/2017 - dalje: Zakon) definiše objekte do 200 metara kvadratnih, koji su za osnovno stanovanje, i ostale.

"Objekat osnovnog stanovanja koji će moći naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta da plate u 240 mjesečnih rata, a za ove ostale, oni će moći da plate naknade za komunalno opremanje koji je najveći trošak legalizacije na 120 mjesečnih rata", pojasnio je Čanović.

Koliko će to da vas košta, zavisi od slučaja do slučaja.

"Ono sto smo mi definisali Zakonom je da jedinica lokalne samouprave će definisati visinu naknade za opremnje komunalnog zemljišta. Ta naknada neće biti veća od naknade koja je propisana zakonom tako da sredstva potrebna za legalizaciju će zavisiti od svakog konkretnog slučaja, od opštine do opštine, od parcele do parcele, od lokacije do lokacije. Veoma je teško predvidjeti", kaže Čanović.

U Ministarstvu su organizovali obuku za sve one koji će se baviti legalizacijom, od opštinara do inspektora. A novac sakupljen od legalizacije biće upotrijebljen za komunlanu infrastrukturu kao i obezbjeđivanje alternativnog smještaja građanima čiji će objekti biti uklonjeni tokom legalizacije.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Marija Radulović, 23.10.2017.


Naslov: Redakcija