Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O AKCIZAMA: Prihodi od akciza na duvanske proizvode manji za 5 miliona eura u odnosu na plan

22.08.2019.


Prihodi od akciza na duvanske proizvode manji su za oko pet miliona eura u odnosu na plan za ovo godinu, zbog i dalje jakog crnog tržišta cigareta.

Vlada je akcize na duvanske proizvode u 2017. godini povećala tri puta zbog čega je od avgusta te godine bilo dominantno crno tržište a promet u legalnom je prepolovljen. Državna kasa je zbog toga izgubila desetine miliona eura, da bi Vlada u avgustu 2018. djelimično vratila akcize na prethodni nivo i pojačala aktivnosti protiv sivog tržišta.

Iz Ministarstva finansija su “Vijestima” saopštili da su prihodi od akciza za prvih šest mjeseci tekuće godine ostvareni na nižem nivou, što je bio i razlog predloženog smanjenja plana ovih prihoda rebalansom budžeta za 4,8 miliona eura.

Glavni razlog koji je opredijelio predloženu korekciju je niže ostvarenje prihoda koji se ubiraju po ovom osnovu u prethodnoj godini, imajući u vidu da je prvobitni plan koji je sastavni dio Zakona o budžetu za 2019. godinu ("Sl. list CG", br. 87/2018 i 45/2019) rađen u oktobru mjesecu kada nisu bili raspoloživi podaci o ukupnoj naplati prihoda od akciza u 2018. godini, te je samim tim i osnova za planiranje bila na višem nivou. Pored navedenog, potreba korigovanja akciza na duvan uslovljena je isplatom razlike u trgovačkoj cijeni u prvoj polovini godine. Shodno navedenom, Predlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o budžetu za 2019. godinu je korigovan plan za 4,8 milona eura, kao rezultat kretanja u prvih šest mjeseci, dok se u narednim mjesecima očekuje ostvarenje ove kategorije prihoda u skladu sa prvobitno planiranim”, naveli su iz Ministarstva finansija.

U prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani kada je bujalo crno tržište, rast naplate akciza na duvanske proizvode bio je 3,9 odsto veći, što je niže od očekivanog.

Međutim, u Ministarstvu očekuju da će se situacija značajno popraviti do kraja godine.

U periodu januar-maj tekuće godine ostvaren je rast prometa duvanskih proizvoda za oko 36% i da je u istom periodu zabilježen snažan rast uvoza cigareta od 59,5%, što pokazuje evidentan oporavak na tržištu duvanskih proizvoda, koji je rezultat redefinisane akcizne politike. Već u junu tekuće godine zabilježen je rast prihoda od akciza na duvan od 27,6% u odnosu na jun 2018. godine. Na osnovu podataka o poručenim akciznim markicama akciznih obveznika kod Uprave carina, očekivano je da će se trend rasta nastaviti i u narednom periodu tekuće godine, tako da je oečkivano da će rast prihoda od akciza na duvan biti oko 30% mjesečno”, tvrde u Ministarstvu.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Izvod iz vijesti, 21.08.2019.


Naslov: Redakcija