Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PONIŠTITI UGOVORE INDEKSIRANE U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA

22.04.2019.


Predstavnik klijenata iz Crne Gore koji su uzimali kredite u francima Dragan Senić ukazao je da će pred sudovima u Crnoj Gori tražiti poništenje svih ugovora sa valutnom klauzulom.

To će uraditi u narednom periodu, a sve na osnovu presude Evropskog suda pravde u Luksemburgu koji je donio presudu da su svi ugovori sa valutnom klauzulom ništavni, odnosno da ako je valutna klauzula ništavna, i ugovor je ništavan.

Evropski sud pravde je tu presudu donio u vezi sa jednim slučajem takvog kredita u Mađarskoj, polovinom marta. Upravo ta presuda je bila i pokretač rješavanja problema po pitanju kredita u "švajcarcima" u Srbiji.

Tamošnja Vlada je usvojila Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, leks specijalis, prema kojem će se preostali dio duga građana konvertovati u euro i umanjiti za 38 odsto.

Takođe, kamata fiksna nakon konverzije neće prelaziti četiri procenta.

U Crnoj Gori su krediti konvertovani u euro, a kamata je bila 8,2 odsto nakon konverzije.

"Zakonom o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure EUR ("Sl. list CG", br. 46/2015 i 59/2016) se ništa nije 'ispeglalo'. Zato ćemo tražiti, na osnovu presude Evropskog suda pravde, pred našim sudovima da se ukinu ugovori. Nećemo žuriti sa tužbom, jer to mora da se uradi jako kvalitetno i sa dokazima. Svi klijenti, a u Crnoj Gori ih ima 762, mogu da traže poništenje ugovora, jer ako je ništava valuta kredita, ništavan je i ugovor", rekao je Senić.

Kada je u Crnoj Gori usvojen Zakon o konverziji, tadašnja Hipo Alpe Adrija banka, a sadašnja Adiko, tražila je da Ustavni sud poništi taj zakon. Međutim, Ustavni sud je odbio inicijativu banke.

"U presudi Evropskog suda jasno stoji da ako je ništava valutna klauzula, onda je ništav i kompletan ugovor. Usvajanjem Zakona o konverziji u Crnoj Gori, Mađarskoj, Hrvatskoj valutna klauzula je ništava. Ustavni sud je takođe konstatovao prošle godine da je ugovor sa valutnom klauzulom u francima ništavan", istakao je Senić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 18.04.2019.


Naslov: Redakcija