Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

BANKARSKI OMBUDSMAN: Tokom 2016. godine pomoć tražilo 487 klijenata i žiranata. Od ukupnog broja klijenata i žiranata koji su se obratili Ombudsmanu, u 40 odsto slučajeva banka nije povrijedila njihovo pravo, već oni imaju ekonomske poteškoće zbog sklopljenih aranžmana sa bankama ili mikrokreditnih institucija

20.01.2017.


Pomoć bankarskog ombudsmana u 2016. godini je potražilo 487 klijenata i žiranata, što je za 16 odsto manje u odnosu na 2015. godinu.

Bankarski ombudsman, Halil Kalač, ukazuje da je glavni razlog pada broja prigovora donošenje Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure EUR ("Sl. list CG", br. 46/2015 i 59/2016).

Kalač je rekao da banke i mikrofinansijske institucije (MFI) sada ažurnije i cjelovitije rješavaju prigovore klijenata i jemaca kroz vođenje internog postupka.

"U rješavanju prigovora kroz interni postupak povećava se ažurnost i profesionalnost banaka i MFI. U saradnji sa Ombudsmanom u prošloj godini, banke i MFI pokazale su odgovorniji i profesionalniji odnos", ocijenio je Kalač.

Od ukupnog broja klijenata i žiranata koji su se obratili Ombudsmanu, u 40 odsto slučajeva banka nije povrijedila njihovo pravo, već oni imaju ekonomske poteškoće zbog sklopljenih aranžmana sa bankama ili mikrokreditnih institucija.

"Oko 50 odsto klijenata i žiranata upućeno je na interni postupak kod banke ili MFI. Jedan broj je upućen na organe pravosuđa i policiju jer se sumnja na krivične radnje", objasnio Kalač.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 19.01.2017.


Naslov: Redakcija