Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PREKRŠAJIMA: Zakonom je propisano da se osuđenom, odnosno kažnjenom za prekršaj iz oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima, dok ne plati sve novčane kazne i troškove postupka koji su evidentirani u Registru novčanih kazni, neće dozvoliti registracija motornog vozila ili izdavanje vozačke dozvole

16.05.2017.


U posljednje dvije godine skoro 60.000 građana nije moglo da podigne vozačku ili saobraćajnu dozvolu zbog prekršaja iz oblasti saobraćaja na putevima.

Od početka 2017. godine, shodno podacima evidentiranim u Registru novčanih kazni, registraciju motornog vozila ili izdavanje vozačke dozvole zbog neizmirenih kazni i troškova postupka čekalo je 9.095 građana.

Kako su saopštili iz Ministarstva unutrašnjih poslova, u 2015. godini registracija motornog vozila ili izdavanje vozačke dozvole nije bila odobrena u 29.802 predmeta, za 2016. godinu je taj broj bio nešto manji i to u 28.173 slučaja.

Iz MUP-a podsjećaju da je Zakonom o prekršajima ("Sl. list CG", br. 1/2011, 6/2011 - ispr., 39/2011 i 32/2014) propisano da se osuđenom, odnosno kažnjenom za prekršaj iz oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima, dok ne plati sve novčane kazne i troškove postupka koji su evidentirani u Registru novčanih kazni, neće dozvoliti registracija motornog vozila ili izdavanje vozačke dozvole.

"S obzirom na to da je Ustavni sud Crne Gore pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti citiranih odredbi, a odluka još uvijek nije donešena, primjenjuju se važeće odredbe do donošenja i objavljivanja odluke suda. U svakom slučaju, sankcije i kazne najbolje se mogu izbjeći poštovanjem saobraćajnih propisa u saobraćaju", zaključili su iz MUP-a.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 15.05.2017.


Naslov: Redakcija