Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONI O PRIPRAVNICIMA U SUDOVIMA I DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU I PRAVOSUDNOM ISPITU I O SUDSKOM SAVJETU I SUDIJAMA: Stručna javnost zabrinuta da će zakoni dovesti do odliva kadra, ali i uticati na mlade ljude da izbjegavaju sudijske funkcije, zbog izuzetno zahtjevne procedure i neizvjesnosti izbora mjesta u kome se obavlja sudijska dužnost

16.01.2017.


Zakon o pripravnicima u sudovima i državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu ("Sl. list CG", br. 55/2016 i 57/2016 - ispr.), te Zakon o Sudskom savjetu i sudijama ("Sl. list CG", br. 11/2015 i 28/2015), iako su usklađeni sa evropskim normama, nijesu prilagođeni ovdašnjim prilikama zbog čega su čelnici sudske vlasti zabrinuti i upozoravaju da mogu dovesti do odliva kadra, ali i uticati na mlade ljude da izbjegavaju sudijske funkcije.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević saglasni su da pojedina rješenja iz ovih zakona mogu obeshrabriti buduće aplikante za sudije i tužioce, jer su procedure do te mjere zahtjevne da se oni pribojavaju da će mnogi mladi pravnici odustati od namjere da se bave ovim poslovima.

Medenica je, nedavno, izjavila da se boji da će 2017. godina, kada je riječ o efektivnosti i efikasnosti, odnosno učinku sudova, biti nešto lošija nego 2016. godina.

"A zašto? Zato što je veći priliv predmeta, a došlo je do implementacije novih zakona koji su usporili proces izbora sudija, tako da se na vrijeme izbora sudija mnogo više čeka nego po starom zakonskom rješenju i očigledno nećemo imati efektivnost u mjeri koju smo očekivali", ukazala je ona.

Predsjednica Vrhovnog suda objašnjava da su, prema novom zakonu, procedure i obavljanje pripravničkog staža toliko zahtjevni da će se sve manje diplomiranih pravnika odlučivati za sudstvo ili tužilaštvo.

Predsjednik Sudskog savjeta, Mladen Vukčević, takođe, smatra da su neka zakonska rješenja neodrživa, a, prema njegovom mišljenju veći problem od komplikovanih procedura je neizvjesnost izbora mjesta u kome se obavlja sudijska dužnost.

"To je, prema mom mišljenju, najosjetljivije pitanje pri opredjeljivanju sudija", kazao je on.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 15.01.2017.


Naslov. Redakcija