Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA: Predviđeno ukidanje Uprave za javne nabavke i centralizovanje politike na nivou Ministarstva finansija

15.03.2019.


Ukidanje Uprave za javne nabavke i centralizovanje politike na nivou Ministarstva finansija u svrhu je racionalizacije Javne uprave i efikasnijeg upravljanja sistemom javnih nabavki, kažu iz tog Ministarstva. U Uniji poslodavaca i NVO Institutu alternativa nijesu zadovoljni tim rješenjem i smatraju da je prethodno trebalo čuti mišljenje zainteresovanih za sistem javnih nabavki.

Ukidanje Uprave za javne nabavke, čije nadležnosti preuzima Ministarstvo finansija u svrhu je racionalizacije Javne uprave i efikasnije kontrole sistema javnih nabavki, kažu iz tog Ministarstva.

"Inovirani tekst Nacrta zakona o javnim nabavkama, s izmjenama u dijelu institucionalnog okvira, Ministarstvo finansija uputilo je Evropskoj komisiji. Svi poslovi pripreme zakona, edukacije, nadzora, izvještavanja, usaglašavanja s direktivama, praćenje implementacije propisa biće centralno pozicionirane u okviru Ministarstva", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

U Uniji poslodavaca ističu da to nije dobra odluka i da bi državni organ koji se bavi javnim nabavkama trebalo da bude samostalan budući da postoji visok rizik od korupcije i nepotizma.

"Imamo informaciju da je to rješenje htjela da uvede Srbija ali je stopirano od strane Evropske komisije što nam govori da je taj potez vlade pogrešan", ukazao je Filip Lazović iz Unije poslodavaca.

I u Institutu alternativa su nezadovolji odlukom Vlade o ukidanju Uprave. Smatraju da neće doprinijeti uštedama u budžetu. Ministarstvu će, kažu, uputiti preporuke.

"Na Ministarstvu finansija kao krovnoj instituciji ne samo za zakone i za praćenje javnih nabavki na njima je velika odgovornost da pažnju posvete ovoj oblasti i svoje kapacitete stave u stvaranje jednog transparentnog sistema javnih nabavki", ukazala je Ana Đurić iz "Instituta alternativa".

Ministarstvo finansija ima zakonsku obavezu da u roku od tri mjeseca formira Direktorat u čijoj nadležnosti će biti javne nabavke. Očekuju da će novo institucionalno rješenje dorinijeti boljem upravljanju javnim nabavkama za koje se godišnje izdvoji pola milijarde eura.

"Na ovaj način obezbijeđena je osnova za efikasnije upravljanje sistemom javnih nabavki u cjelokupnom javnom sektoru", ukazali su iz Ministarstva finansija.

U Institutu alternativa očekuju da Ministarstvo nastavi dobru praksu Uprave i objavljuje izještaje za svih 600 potrošačkih jedinica. Posebno rizičnim smatraju tendere gdje se javlja samo jedan ponuđač. Informacije o njima trebalo bi, kažu, da budu dostupne javnosti kako bi se izbjegle sumnje o koruptivnim radnjama.

"Uprava za javne nabavke je uložila dosta napora da se bavi oblastima rizičnim za korupciju-zdravstvo obrazovanje ali ono što nije do sada bilo u izvještaju jesu javni radovi gdje se troši ogromna količina novca za javne nabavke", ukazala je Ana Đurnić iz "Instituta alternativa".

Od Ministarstva finansija očekuju i da pripreme i tzv. crne liste za one koji neredovno dostavljaju izvještaje i prečesto mijenjaju plan javnih nabavki. Očekuju da Ministarstvo prihvatiti njihove preporuke jer, kako kažu, više transparentnosti ne može da škodi.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Kristina Pavićević, 11.03.2019.


Naslov: Redakcija